Read Time:3 Minute, 10 Second

Het jaarlijkse gratis blues festival in Wespelaar is terug !

Om de overbekende en vervloekte reden werd de vorige editie van Swing Wespelaar 2020 jammerlijk afgevoerd. Maar kijk, een jaar later loopt de vaccinatie campagne in België als een trein en werden mondjesmaat weer evenementen toegelaten, hetzij onder bepaalde voorwaarden. Zo koos de organisatie dit jaar voor een verkleinde versie : Covid proof, zonder vaccinatiepasje of negatieve test kwam je er niet in, vooraf inschrijven was de boodschap, want het aantal plaatsen was beperkt – dat aantal werd zorgvuldig verzwegen maar zou zo rond de 1200 personen liggen – de locatie werd verplaatst naar de speelplaats van de dorpsschool de klimop, en ipv 3 festivaldagen ging het door op één dag, nl zaterdag 21 augustus.

Slechts 5 groepen – waarvan 3 Belgische – werden geprogrammeerd, onder de noemer “klein maar fijn” werd het dan toch een gratis bluesfeest.

Swing Wespelaar 2021 sfeerbeeld

DC Snakebuster, aka Frank Declerq, en zijn vader Half Blind Willie, openden het programma. Gewapend met zijn slide gitaar, een neck rack met bluesharp en voetpercussie begeleid door zijn pa op zijn washboard leek het alsof er een hele band op het podium stond. De ideale opener dus en meteen was de goede sfeer gezet.

DC Snakebuster
Half Blind Willie

2de band waren The Blue Chevys. Afkomstig uit Haacht en Werchter brengen ze Roots muziek die snel evolueerden naar Rhythm & Blues en flirten met Americana en Soul invloeden. Ondertussen zijn ze een gerespecteerde live band in binnen- en buitenland en brachten ze al 4 CD’s uit. Een nieuwe schijf wordt verwacht dit najaar. Kris Bries zong zich al zwetend in de kijker ondersteund door zijn solo gitarist Fredric Martello, Phillipe Martello on drums, Jean-Luc Cremens on bass, Sven Smekens on rhythm guitar en het blazersduo Kim Vandeweyer (trompet) en Koen Desloovere (sax).

The Blue Chevys
The Blue Chevys
Swing Wespelaar 2021 sfeerbeeld
Swing Wespelaar 2021 sfeerbeeld

3de Belgische band : Travellin’ Blue Kings. Oorspronkelijk opgericht door Nederlandse en Belgische muzikanten, totdat Covid-19 ervoor zorgde dat ze moesten overstappen naar een “full Belgian” bezetting. Nochtans waren ze voordien op menig podia in Europa aanwezig. Ze brachten hun zelfgepend reportoire aangevuld met enkele covers mee naar deze verkleinde festivalversie.

Jb Biesmans, Travellin” Blue Kings
Jimmy Hontelé, Travellin’ Blue Kings
Winne Penninckx, Travellin’ Blue Kings
Patrick Cuyvers, Travellin’ Blue Kings

En dan was het tijd voor de eerste buitenlandse gaste, Eliana Cargnelutti uit Italië. Ze zijn eerder zeldzaam, de frontvrouwen in de blueswereld, maar ze doen het uitstekend. Ze speelt aanstekelijke bluesrock aangevuld met funk, pop, rock, en is bijzonder vaardig met de gitaar. Dat leverde haar al een nominatie op tot beste vrouwelijk gitariste door het Blues E-news magazine en ze werd uitgeroepen tot een van de vijf beste vrouwelijk gitaristen in 2015 via Jimi Awards. En ze ziet er nog knap uit ook.

Ze stelde haar 4de CD voor “Aur” (goud). Helaas begon het tijdens haar optreden steeds harder en harder te regenen en dropen verschillende toeschouwers van het terrein.

Eliana Cargnelutti
Eliana Cargnelutti

Als laatste kwam CW Ayon Trio aan de beurt. Born in New Mexico, maar muzikaal verbonden aan de blues en grooves van de Mississippi Hill Country. Helaas heb ik het moeten missen, want de regen viel met bakken uit de lucht en ook ondergetekende ging vroeger dan verwacht huiswaarts om als een waterkieken (met regenpak en al aan op de fiets) thuis aan te komen. Jammer dat dit festival niet in schoonheid kon eindigen. Voor mij was het al het 3de optreden van de 4 dat ik uitgeregend naar huis moest vluchten. Van een kwakkelzomer gesproken.

sfeerbeeld

Maar niet getreurd, we waren blij dat dit kon doorgaan, en hopen dat Swing Wespelaar er volgende zomer weer in volle glorie op het dorpsplein van start kan gaan onder een stralende zon.

Meer artikels van deze auteur:

About Post Author

Raf Degeest

Gepassioneerd door fotografie sinds mijn jeugd, vanaf 2008 overstap naar digitale fotografie, via cursussen en opleidingen de stap gezet naar professioneler werk. Foto's nemen is mijn creatieve uitlaatklep naast mijn maatschappelijk geëngageerd werkleven. Voorliefde voor ruwe portretten van mensen zoals ze zijn, concertfotografie (combinatie met liefde voor muziek), en het vastleggen van "everything out of the ordinary from my point of view" waarbij ik de klassieke fotografie regels het liefst aan mijn laars lap. Maar ik ben zeker niet vies van de klassieke fotografie 🙂

Bezoeken: 121

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.