Read Time:4 Minute, 9 Second

Wanneer ik tijdig aankom in Het Depot om ook het voor mij nog onbekende voorprogramma mee te pikken, zit er al heel wat publiek klaar in de knusse zetels achteraan in de zaal en is de ruimte voor het podium leeg. Als Linde 10 minuten later start, staan er welgeteld 4 personen, en nog eens 10 minuten later schuifelen meerdere toeschouwers dichterbij, nauwelijks zichtbaar in het diepblauwe sfeerlicht tegenwoordig zo bekend bij optredens. Het lijkt wel een still uit een thriller movie. Ik geniet ondertussen van de hemelse en intense klanken van Linde. Linde Muylaert oogt dan nog piepjong, intiem en breekbaar, haar zang is glashelder en gedurfd en pakt moeiteloos de halflege zaal in. Teder streelt ze haar gitaar, luistert ingetogen mee met de mooie sound, om dan plots Mongoolse geïnspireerde gezangen de lucht in de jagen. Haar breekbaar en tegelijk krachtig stemgeluid snijdt doorheen je vel en ontluikt kippenvel. Zelf omschrijft ze haar muziekstijl als “neofolk/babypunk met wereldse invloeden” en dat is precies wat ik hoor vanavond. Het klinkt alleszins uniek en vernieuwend, en vooral, gedurfd. Jeroen Huyzentruyt begeleidt op gitaar, maar voegt er iets extra aan toe met geluidseffecten die hij los uit zijn instrument en zijn sampler tovert, af en toe meen ik zelfs wat gekras te horen. Dit voorprogramma neigt duidelijk de hoofdact te willen overklassen. Een aanrader en een duo om op te volgen !

Linde Muylaert
Jeroen Huyzentruyt
Linde

En dan is het tijd voor Marble Sounds. Ze promoten hun nieuwe CD “The advice to travel light” en dit is dan ook al hun 4de passage in Het Depot na evenveel CD’s. Vorige keer (18/2/2016) stond Het Depot stampvol, nu kwam er iets minder volk opdagen, maar niet getreurd, fans hebben ze ondertussen genoeg. Het ging dan ook echt hard na hun debuut CD “Nice is good” in 2010 die goed onthaald werd door de pers en de radiostations. In 2013 volgde “Dear me, look up” met de hitsingle “Leave a light on”, en in 2016 was het weerom raak met “Tautou”. Genoeg materiaal dus om een avondje warme “marble sounds” de Leuvense ether in te sturen.

Pieter Van Dessel – Marble Sounds

Openen doen ze met “Fire in the lake”, gevolgd door het titelnummer van het nieuwe album en de single “Speeches”. Moeiteloos rijgen ze de ene song na de andere aan elkaar en is de ruimte gevuld met de zo typische melancholische postrock sound van frontman Pieter Van Dessel, nu eens traag – met ondersteuning van 2 violisten, Gerd Van Mulders aan de trompet en toetsenist Brecht Plasschaert en ditmaal ook geflankeerd door zangeres Renée Sys – dan volgt weer een versnelling die vaak eindigt in een stevig samenspel met gitarist Gianni Marzo, drummer Mattijs Vanderleen en bassist Frederik Bastiaensen. De bandleden zijn ondertussen goed op elkaar ingespeeld.

Gianni Marzo – Marble Sounds

Marble Sounds begon ooit ergens in Canada, toen Pieter zijn job opzegde en zijn vrouw volgde die daar een contract van een jaar had. Hij vond ginds werk en schreef er zijn eerste liedjes op de gitaar van de conciërge. Ondertussen is weemoed zijn handelsmerk geworden, want zo getuigt hij “het is verdomd moeilijk om over een geslaagd huwelijk te zingen”. Hij is al blij als mensen gewoon kunnen luisteren naar zijn verhaal, dat is als een droom die uitkomt. Ook al is hij ondertussen de 40 voorbij en beschrijft hij in “39” – geschreven op zijn 39ste verjaardag – waar hij nu staat na al die jaren. Er klinkt wat gegrinnik uit de zaal als hij de song als “melig” aankondigt, want er zijn ook vijftigers in de zaal  jawel. “Leave a light on” mocht natuurlijk niet ontbreken in de set, en eindigen doen ze samen met het publiek in “one last regret”. Toegegeven, tristesse uiten in songs werkt nog steeds, en het zijn vaak de kleine emoties die deel uit maken van een rijk gevuld leven, zoals te horen is in de encores. Voor mij mag deze muzikale weg nog even duren. Wordt zeker vervolgd.

Renée Sys – Marble Sounds
Gerd Van Mulders – Marble Sounds
Marble Sounds
Gianni Marzo – Marble Sounds
Marble Sounds
Brecht Plasschaert – Marble Sounds
Marble Sounds
Marble Sounds

https://www.youtube.com/watch?v=TiumMr1JMY8

Meer artikels van deze auteur:

About Post Author

Raf Degeest

Gepassioneerd door fotografie sinds mijn jeugd, vanaf 2008 overstap naar digitale fotografie, via cursussen en opleidingen de stap gezet naar professioneler werk. Foto's nemen is mijn creatieve uitlaatklep naast mijn maatschappelijk geëngageerd werkleven. Voorliefde voor ruwe portretten van mensen zoals ze zijn, concertfotografie (combinatie met liefde voor muziek), en het vastleggen van "everything out of the ordinary from my point of view" waarbij ik de klassieke fotografie regels het liefst aan mijn laars lap. Maar ik ben zeker niet vies van de klassieke fotografie 🙂

Weergaven: 308

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.