Read Time:2 Minute, 50 Second
We stood like Kings

Chapter One : post rock music on silent movies.

Het is reeds de derde maal dat we deze post-rock band aan het werk zien in het Filmhuis Mechelen. Opgericht in 2011 in Brussel, hebben ze nu al 5 soundtracks op hun naam staan. Hun muziek hoort thuis in het bredere post-rock genre, waarin de piano, baslijnen, subtiel gitaarspel en drums een landschap creëren ofwel op silent movies zoals in Berlin 1927 (2014), USSR 1926 (2015) ; of zelfs de beroemde film Koyaanisqatsi van Godfrey Reggio uit 1982 voorzien van een gloednieuwe soundtrack in USA 1982 (2017) en daarbij Philip Glass en mezelf verbazen.

We stood like Kings

Chapter Two : Classical Reworks.

Na 3 adembenemende soundscapes kozen ze voor post-rock interpretaties van klassieke meesters zoals Beethoven, Vivaldi, Bach, Ravel en Debussy op Classical Re:works in 2020. Daarmee brachten ze klassieke muziek via de teletijdsmachine naar de 21ste eeuw. Benieuwd wat de heren van toen daarvan zouden vinden. Wij waren alleszins nieuwsgierig naar welke keuze ze daarna zouden maken en kijk : weerom een soundtrack maar ditmaal kozen ze de Letse jonge cineast Gints Zilbalodis (°1994) als inspiratiebron. Met Away levert hij een weergaloze animatiefilm die hij helemaal alleen maakte.

We stood like Kings

Chapter Three : Animated Film.

Eens deze animatiefilm Away van Gints Zilbalodis voorzien was van hun typische post-rock sound trokken ze weer on tour in eigen land en in Luxemburg, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Liechtenstein en weerom België. Maandag 14 November stonden ze weerom in het Filmhuis Mechelen en had ik de gelegenheid om enkele foto’s te nemen en achteraf een praatje te slaan.

“Ze hadden eens zin in iets nieuws. Na 3 silent movies leek het een leuk idee om klassieke stukken te herwerken”. Gezien de piano opleiding van Judith Hoorens lijkt dit nogal evident. Colin Delloye aan de bas is nog steeds van de partij en amuseerde zich tijdens de optredens na een moeilijke periode in de cultuursector vanwege uiteraard de restricties door de pandemie. Diego Di Vito verving de vorige gitarist Philip Bolten en is een meer dan waardige opvolger. Zijn subtiel gitaarspel in Away is ronduit verbluffend. Ook drummer Mathieu Waterkeyn die van in het begin deel uit maakte van deze band werd vervangen door Lucas Vanderputten. “Na Classical Re:works” was er weer zin in een nieuwe soundtrack, maar niet meer op de oudere silent movies. Vandaar de keuze op een recente en jonge cineast die al enkele prachtige animatiefilms afleverde.” En het moet gezegd worden, de dromerige en gevoelige beelden in dit meesterstukje lenen zich uitstekend voor de meeslepende muziek van We stood like Kings.

We stood like Kings

En wat brengt de toekomst ? Het is niet evident om je eigen ding te blijven doen, vooral binnen dit genre. Onbekend is nog steeds onbemind, en ze moeten blijven opboksen tegen “mainstream music on the radio”. Nochtans is post-rock al tientallen jaren een vaste waarde in het muzieklandschap, denk maar aan groepen zoals Mogwai, This will destroy you, Paint the sky red, We lost the sea, Explosions in the Sky, God is an astronaut etc. Deze band volgen wij al zeker verder op !

Tekst en foto’s : Raf Degeest.

We Stood like Kings are Judith Hoorens (piano), Colin Delloye (bas), Diego Di Vito (gitaar) en Lucas Vanderputten (drums). Record Label : Kapitän Platte.

website : https://www.westoodlikekings.com/

Facebook : https://www.facebook.com/westoodlikekings

Instagram : westoodlikekings

Meer artikels van deze auteur:

About Post Author

Raf Degeest

Gepassioneerd door fotografie sinds mijn jeugd, vanaf 2008 overstap naar digitale fotografie, via cursussen en opleidingen de stap gezet naar professioneler werk. Foto's nemen is mijn creatieve uitlaatklep naast mijn maatschappelijk geëngageerd werkleven. Voorliefde voor ruwe portretten van mensen zoals ze zijn, concertfotografie (combinatie met liefde voor muziek), en het vastleggen van "everything out of the ordinary from my point of view" waarbij ik de klassieke fotografie regels het liefst aan mijn laars lap. Maar ik ben zeker niet vies van de klassieke fotografie 🙂

Weergaven: 16

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.