Read Time:3 Minute, 19 Second
Neil & Liam Finn

Een familie uitstap : dat zou een perfecte omschrijving zijn van het concert dat Neil Finn en zijn zoon Liam brachten in Het Depot te Leuven. Neil Finn, 60 ondertussen, afkomstig uit Nieuw Zeeland, deed zijn eerste muzikale stapjes in de band Split Enz, maar maakte zich vooral onsterfelijk als frontman van Crowded House, waarmee hij menige hit uit zijn mouw schudde in de jaren ’80 met zijn zoete stem en meezingers van melodieën.

Vandaag promootte hij samen met zijn zoon Liam hun samen opgenomen CD “Lightsleeper”, een eerste “father & son” adventure sinds beiden al enkele solo projecten op hun naam schreven.

Neil Finn

Maar eerst mocht Pablo Vasquez het voortouw nemen. Dit staat voor het duo Elroy Finn en Jolyon Mulholland, 2 gitaristen die vorig jaar nog hun debuut CD uitbrachten. Elroy Finn zei u ? Inderdaad, zijn 2de zoon die samen met pa de soundtrack van de Hobbit schreef. En Joylon werkte al samen met Liam. De familecirkel is rond, of toch bijna. Eens beide heren het voorprogramma hebben gevuld met hun gitaarkunsten, stapt ook Sharon (vrouw van Neil) en zijn zoon Liam met zijn vaste drummer mee het podium op en kan het echte familieconcert starten. Dat wordt nog eens geaccentueerd door hetzelfde soort pak dat ze dragen : een veredelde jogging met ruitjesmotief. Achteraf krijg ik de opmerking “they even brought their bad taste for clothes from the Split Enz time with them”. het wordt niet door iedereen geapprecieerd, zo blijkt, but I don’t care. We zijn hier voor de muziek, nietwaar.

Pablo Vasquez

En zoals verwacht krijgen we een rijk gevulde avond met songs van hun CD Lightsleeper, afgewisseld met solo werk van Liam en enkele hits van Crowded House ertussen. Hun gezamenlijke carrière is dan ook onuitputtelijk. Openen doen ze met Sweet Dreams (Split Enz) en meteen zit de samenzang raak. 2 golden voices together, deze avond kan al niet meer stuk. De avond wordt ook al snel opgedragen aan hun zopas overleden oom Rolfe, wat hen meteen sympathie oplevert bij het publiek, en bij mij bewondering voor zoveel professionalisme om toch maar hun muziek te brengen tijdens hun geplande tour. Er is zelfs ruimte voor hun zo typische droge humor from down under New Zealand.

Neil Finn
Liam Finn

Verder volgen nog solo nummers van Liam, afgewisseld met bekende songs van Crowded House zoals 4 seasons in one day, Pineapple head, Fall at your feet, Distant sun en op het einde een stevige versie van Black and White Boy. Ergens tussendoor herkennen we ook de mega hit Message to my Girl (Split Enz). Neil and Sharon brengen ook nog Golden Child uit hun enige album dat ze samen schreven “when the kids were out adventuring”. De invloed van Neil op de muziek van Liam is onmiskenbaar, al hoor je meer muzikale experimenten, tis wel soms even wennen in combinatie met de strakke en zoete melodieën van weleer, maar het werkt.

Liam & Neil Finn
Neil & Liam Finn
Neil & Liam Finn

Aan het einde van de set wisselt iedereen nog regelmatig van instrumenten en krijgen we een mix van prachtige afsluiters : zoals gezegd Black and White Boy (Crowded House), Cold Feet (Liam Finn), Where’s my room en een uitzwaaier van formaat : Don’t dream it’s over (Crowded House). Dit optreden was een nostalgisch feest van formaat om duimen en vingers bij af te likken, en de combinatie van oudere hits en nieuw werk bleek een uitstekende zet om het jongere talent wat in de verf te zetten, en dat allemaal vanuit eenzelfde muzikale familie vol talent. This was truly an amazing family affair. See you around boys !

En wie Neil Finn nog aan het werk wil zien, boekt snel een ticket voor Werchter Boutique op 8 juni 2019, want hij staat mee op het podium met Fleetwood Mac.

Neil & Liam Finn
Neil & Liam Finn
Liam Finn
Neil Finn

Tekst & Foto’s : Raf Degeest voor Atelier32.

Neil & Liam Finn
Neil & Liam Finn

Meer artikels van deze auteur:

About Post Author

Raf Degeest

Gepassioneerd door fotografie sinds mijn jeugd, vanaf 2008 overstap naar digitale fotografie, via cursussen en opleidingen de stap gezet naar professioneler werk. Foto's nemen is mijn creatieve uitlaatklep naast mijn maatschappelijk geëngageerd werkleven. Voorliefde voor ruwe portretten van mensen zoals ze zijn, concertfotografie (combinatie met liefde voor muziek), en het vastleggen van "everything out of the ordinary from my point of view" waarbij ik de klassieke fotografie regels het liefst aan mijn laars lap. Maar ik ben zeker niet vies van de klassieke fotografie 🙂

Weergaven: 49

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.