Read Time:4 Minute, 39 Second

Op de startdag (vrijdag de 17de) zagen we al 3 steengoede groepen aantreden (zie ook verslag op atelier32); dag 2 moesten we verstek geven wegens sociale verplichtingen (met plezier aan voldaan trouwens); zondag – mogen we het een familiedag noemen ? – maakten we kennis met 6 geprogrammeerde acts.

Opener was ditmaal Hat Fitz & Cara (AUS) from “down under & Ireland”. Hat Fitz komt uit Queensland, Australië; en Cara Robinson komt uit Ierland. Beiden hadden reeds hun eigen muzikale carrière tot ze elkaar tegen het lijf liepen op een Iers festival. Ze besloten als duo te gaan toeren en uiteindelijk werd het ook een koppel. Klinkt als een waar bluessprookje; wat kan de liefde toch mooi zijn ook in “Bluesland”. Ze brachten een vrolijke en energieke set met heel wat links naar de Ierse folk (met een scheutje Australische klanken) en bewijzen dus dat je ook met z’n 2-en aanstekelijke bluesvibes kan produceren op een zonnige zondagse namiddag.

Hat Fitz & Cara
Hat Fitz & Cara
Hat Fitz & Cara

Vervolgens betraden Nick Dittmeier & The Sawdusters (USA) het podium en kleurden het plein met blues doorspekt met country invloeden of americana. Met zijn onvervalst zuiders accent speelde hij oa nummers uit zijn nieuw album “Midwest Heart / Southern Blues” en warmde zo stilaan het opkomend publiek op. The Sawdusters zijn Zane Hilton (gitaar), Aaron Waters (bas) en John Clay Burchett (drums).

Nick Dittmeier
Zane Hilton

 

Aaron Waters

3de naam op de affiche was niemand minder dan Andy J Forest met de Swamp Crawlers (USA). Deze 63 jarige Amerikaan afkomstig uit New Orleans is al sinds zijn 22 bluesmuzikant, toerde vaak in Europa (waar hij ook tot 1991 woonde) en bracht maar liefst 20 albums uit. Het was 25 jaar geleden dat hij nog op Belgische bodem optrad in een kroeg in Grotenberge (nabij Zottegem), dus de organisatoren keken dan ook uit naar zijn virtuoos harmonicaspel. De man stelde niet teleur en bracht een opzwepende dijk van een set afgewisseld met enkele persoonlijke slow songs.

Andy J Forest
Andy J Forest (Swamp Crawlers bass player)
Andy J Forest & Swamp Crawlers
Andy J Forest

En toen was er Catfish (UK), de Britse bluesband dus (niet te verwarren dus met de gelijknamige Gentse bluesband). Noem ze gerust dé revelatie van de Britse Blues : in 2017 bekroond als “best live act” op de Brittish Blues Awards en dit jaar maar liefst 4 maal genomineerd in dezelfde BB Awards. Spannend ! Frontman Matt Long (amper 22 lentes jong) speelt de ziel uit zijn lijf en zijn gitaar en verbaast samen met Kevin Yates (drums), Dusty Bones (bas) en Paul Long (toetsen) alle toeschouwers met zijn potige blues rock afgewisseld met uitgesponnen ballades. Very impressive optreden, die hebben hun Belgisch debuut niet gemist !

Matt Long (Catfish)
Paul Long (Catfish)
Dusty Bones (Catfish)
Kevin Yates (Catfish)
Matt Long (Catfish)

En als voorlaatste kregen we “a real big blues mama” on stage (neen, dat waren niet mijn woorden), nl Diunna Greenleaf vergezeld van begeleidingsband Blue Mercy. Geboren en getogen in de gospelscene van Houston, Texas bracht ze oa een ode aan de zopas overleden Aretha Franklin en John Lee Hooker. Een imposante dame met een klok van een stem die moeiteloos soul, gospel en blues mixt. Het publiek smulde van haar optreden.

Diunna Greenleaf
Blue Mercy
Blue Mercy
Diunna Greenleaf
Blue Mercy
Blue Mercy
Diunna Greenleaf
Diunna Greenleaf and Blue Mercy

En als afsluiter mocht Sugaray Rayford (USA) aantreden. We zagen de man al aan het werk samen met The Blues Giants in 2017 in De Wildeman, Herent. Ditmaal had deze imposante teddybear afkomstig van Tyler, Texas een andere begeleidingsband mee. Van in het begin maakte hij duidelijk dat hij hier was voor een party, en niet voor een concert dus. Ambiance verzekerd met swingende bluesdeuntjes; een waardige afsluiter van dit jaarlijks free blues festival for the people. Op naar 2019 !

Sugaray Rayford
Sugaray Rayford
Gino Matteo

Sugaray Rayford
Sugaray Rayford
Allen Markel
Sugaray Rayford

 

tekst en foto’s : Raf Degeest

Meer artikels van deze auteur:

About Post Author

Raf Degeest

Gepassioneerd door fotografie sinds mijn jeugd, vanaf 2008 overstap naar digitale fotografie, via cursussen en opleidingen de stap gezet naar professioneler werk. Foto's nemen is mijn creatieve uitlaatklep naast mijn maatschappelijk geëngageerd werkleven. Voorliefde voor ruwe portretten van mensen zoals ze zijn, concertfotografie (combinatie met liefde voor muziek), en het vastleggen van "everything out of the ordinary from my point of view" waarbij ik de klassieke fotografie regels het liefst aan mijn laars lap. Maar ik ben zeker niet vies van de klassieke fotografie 🙂

Weergaven: 131

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.