Read Time:3 Minute, 30 Second

Als band moet het hun vierde -of was het het vijfde? – leven zijn waar ze aan beginnen, en dan hebben we het nog niet over de solo- en nevenprojecten en wissels. Maar ook na 40 jaar doen The Scabs het nog graag, en om dat te vieren gaan ze nog eens op tournee. Er wordt hiervoor bewust gekozen voor de zalen in theaterstijl en een zittend publiek, en dus aangepaste versies van de songs. Maar iedereen weet dat een goeie song altijd overeind blijft, welke versie er ook van gemaakt wordt.

Vanaf de eerste tonen wordt getoond hoe sterk die songs zijn die The Scabs de voorbij 40 jaar bij elkaar schreven en speelden. Vanaf opener Matchbox Car tot laatste bisnummer Robbin’ the liquor store nemen ze je mee op een reis door hun muzikale geschiedenis. Van punk in een aangepast zacht kleedje over de typische rock van de vroege jaren 90 tot enkele beresterke songs die je nog het beste als rock ballads kan omschrijven. Blijven ze overeind? Nee. Ze blijven niet overeind, ze staan als een betonnen huis op de stevigste rotsfundering. The Scabs willen van deze 40 years tournee duidelijk een echt overzicht maken met songs uit alle periodes, maar niet zomaar in een chronologisch overzicht. Na 40 jaar slagen ze er zelfs in een oud nummer voor de eerste keer live te spelen: Tracy. Op die manier wordt wie maar één periode van The Scabs kent verrast, maar nooit lang “verveeld” met onbekend klinkende songs, en dat werkt. Het aanwezige publiek geniet zichtbaar en hoorbaar.

Als een volleerd verteller praat frontman Guy Swinnen de songs aan elkaar met korte anekdotische bindteksten. Ze vertellen het levensverhaal van de band waarbij zelfs de 10-jarige split niet gemeden wordt. Leuker wordt het wanneer het bijvoorbeeld gaat over hoe Willy Willy uren te laat op een repetitie verscheen en daar stomdronken een slide uit zijn gitaar toverde die nadien op de opname bleek heel sterk te zijn en uitmondde in het nummer Crystal Eyes. Of over hoe diezelfde Willy Willy een bijzondere gitaarversterker cadeau kreeg van de vrienden van Arbeid Adelt! waar dan Mesaboogie Feedback over werd geschreven.

En daarmee komen we bij de rode draad door de avond en naast Guy Swinnen het mede-gezicht van de band: Willy Willy. Mee vooraan geplaatst naast diezelfde Guy Swinnen en drummer Frankie Saenen (dank u daarvoor trouwens vanwege de fotograaf in mij, eindelijk eens een hard werkende drummer op een fotografeerbare plaats!) trad hij toch op als een soort gastmuzikant. En zijn aanwezigheid is voelbaar, al kan dat ook zijn omdat het mét hem is dat de strafste songs passeren. Zo valt de hele avond in 4 delen: voor en na de pauze die bij een theatertour hoort telkens een deel zonder en een deel met Willy Willy. Met opeenvolgend Nothing on my radio, Time, Hard Times, I need you en absolute topper Robbin the liquor store sluit hij zo mee het normale programma af. Bedenk bij deze opsomming dat hier nog geen bis nummers bij zitten en het wordt nog eens extra duidelijk welke kwaliteit The Scabs in die 40 jaar hebben gebracht.

De apotheose, in de vorm van 2 bisnummers, is de echte kroon op het werk. Drummer Frankie Saenen gaat op een hilarische manier rug aan rug zitten met toetsenman Patrick Cuyvers om zo Hammondorgel en andere keyboards te delen. Samen brengen zij met steun van David Piedfort op gitaar een beklijvende intro die je enkel maar kan omschrijven als “Dire Straits meets Bach”, en die uitmondt in een donkere filmische versie van Better off without me. De sterke dubbele orgelpartij, ondersteund door de subtiele bas van Geert Schurmans en Knopfler-getokkel van David Piedfort met daar bovenop vocals van Guy Swinnen die door merg en been gaan. Geen mens in de zaal die hier niet door geraakt wordt. Om het aanwezige publiek niet met kippenvel in de koude nacht te sturen wordt afgesloten met een licht versnelde versie van Robbin’ the liquor store. Iedereen terug wakker en warm de nacht in, iedereen blij. Aan te raden.

Meer informatie: http://thescabs.be/index.html
Tickets en tourinformatie: http://thescabs.be/TourDates/index.html

MEER FOTO’s VOLGEN IN DE KOMENDE DAGEN.

Meer artikels van deze auteur:

About Post Author

Gerd Van den Broeck

Bezoeken: 309

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.