Jef Neva & Natalia in Het Depot
Read Time:7 Minute, 25 Second

Liters wijn vloeiden in aanloop naar hun samenwerking. Zo gaven Jef Neve en Natalia zaterdagavond toe in het uitverkochte Depot in Leuven. Quod in vino veritas: we waren getuige van een verbazingwekkende voorstelling, die beide partijen uit hun comfortzone sleurde, maar hen nooit roemloos onderuit deed schuiven. Daar is durf voor nodig van beide artiesten.

Onmogelijk huwelijk?

Jef Neva & Natalia in Het Depot
Jef Neve & Natalia in Het Depot

Jef Neve en Natalia in het Depot kan nu al met stip in de short list van verrassendste samenwerkingen van 2019 geplaatst worden. Het lijkt misschien één of andere uitdaging voor een spectaculair nieuw tv-format, maar niets is minder waar. Je had het vooraf kunnen denken, al werden zowel Neve als Natalia geoormerkt in de Kempen, en herinnerden we ons plots net zo goed dat Neve ook al eens met Get Ready! In zee was gegaan in een schimmig verleden. Zo’n onmogelijk huwelijk leek het dus ook weer niet.

Hoe het allemaal begon

Jef Neva & Natalia in Het Depot
Jef Neve & Natalia in Het Depot

Jef Neve & Natalia kwamen elkaar al een paar keer per toeval tegen op het podium en steeds spatte het plezier, de humor, maar vooral de positieve muzikale verrassing ervan af. En zo geschiedde. De twee Kempenaren besloten om dit in een nieuw project te gieten. Geen toeters en bellen rond Natalia, geen ‘standaard’ ritmesectie bij Jef Neve, maar wel: één en al oor voor elkaar en elkaars muziek, op zoek naar manieren om die songs uit te puren, te strippen en zo te brengen dat ze u helemaal van uw sokken blazen.

Standing strong

Jef Neva & Natalia in Het Depot
Jef Neve & Natalia in Het Depot

Op intieme wijze besnuffelden de twee elkaar, waarbij hun talent meer dan één raakvlak bleek te kennen. Toch merkte je dat beiden wat onwennig schuifelden in het begin van de set. Neve en Natalia versterkten elkaar tijdens het optreden en tilden elkaar naar een nog hoger niveau op. Dat het vtm-gezicht kan zingen, wisten we al jaren. Maar dat ze meer dan overeind blijft wanneer ze enkel begeleid wordt door de muzikanten die een melodie in tegenritme spelen waar ze nauwelijks wat houvast aan heeft, of louter begeleid wordt door piano, bas en/of drums die eerder de rol van ritmesectie op zich nemen dan haar zang op melodieus vlak ondersteunen, was erg straf.

Solitude

Het prachtige Solitude, dat Neve speelde met de band,  is een eigen compositie voor een stuk hedendaagse dans over een vader die zijn zoon in het begin alles moet leren, een vader die later door zijn zoon geholpen moet worden om zijn scène te kunnen uitdansen.

Jef Neva & Natalia in Het Depot
Jef Neve & Natalia in Het Depot

Verborgen skills

Toen Natalia even later zelf aan de piano ging zitten, getuigde van veel ballen aan je lijf hebben. “Ik ga dus ook een stukske piano spelen”, klonk het zelfs ergens in de set – waarbij ze de benaderende gedaante van haar imitator Nathalie Meskens naar de kroon stak. Waarop de Oevelse aan de vleugel een fraai Million reasons van Lady Gaga bracht. Een wereldtalent bleek echter niet weggelegd voor d’r ranke vingers. Met moeite wist ze de juiste akkoorden te vinden voor I want you back, waarbij je in het uitverkochte Depot voelde dat Natalia een beetje dood aan het gaan was. Maar zoals steeds weet ze dat erg goed, en professioneel te camoufleren door het weg te lachen. De verassing werd niet veel later nog groter door Neve’s feilloze demonstratie van zijn kunsten op de sax.

Jef Neva & Natalia in Het Depot
Jef Neve & Natalia in Het Depot

Verassende mix

Wat we live te horen kregen had iets avantgardistisch. Een cello, contrabas, piano, drumstel, drie saxen, twee backings en DJ Grazzhoppa die tijdens songs geluidsamples over levensvisies liet horen of scratchte: de mix was niet alleen verrassend maar ze werkte ook erg goed.

Jef Neva & Natalia in Het Depot
Jef Neve & Natalia in Het Depot

Songs met een boodschap

Bij Little precious hoorden we Natalia een feministische boodschap meegeven aan haar publiek. Ze hekelde het feit dat meisjes geleerd wordt om vooral niet te ambitieus te zijn in hun leven en te vaak door mannen in de rol van huisvrouw geduwd worden. Tijdens Bang bang hoorden we de dj geluidjes van pistolen door de muziek heen mixen terwijl ie meerdere malen scratchte met zijn turntables en Neve halfweg voor een mash up met een klassiek nummer ging.

Jef Neva & Natalia in Het Depot
Jef Neve & Natalia in Het Depot

Waarheid, durven of doen

Het duo ontmoetten elkaar bij Natalia thuis. Een van de eerste meetings (met veel wijn) was het. Daarbij speelden ze ook een spelletje “waarheid, durven of doen” aldus de pianist. Bij  “durven” moesten de twee wel vaker bij enkele ideeën hun veto stellen “omdat ze dat niet verkocht kregen aan hun publiek.” Dat speelse tussen Druyts en Neve was bijvoorbeeld ook te zien tijdens Match made in heaven waarbij Natalia de pianist even ging plagen.

Jef Neva & Natalia in Het Depot
Jef Neve & Natalia in Het Depot

Jazz in het bloed

Het zou zéker geen “Jef Neve goes pop” of “Natalia goes jazz” worden, hadden de twee in een voorafgaand interview nog verzekerd. Helemààl klopte die bewering niet. Hoewel Natalia zichzelf geen jazzzangeres vindt, moet gezegd dat het bluesy I put a spell on you en de overbekende jazzstandard Bye bye blackbird tot de hoogtepunten van de eerste helft van het optreden gerekend kunnen worden. Moeiteloos golfde Natalia met haar stem naar het einde toe alsof het allemaal een fluitje van een cent was. Hiermee bewezen Natalia en Neve vooral dat ze zich als getalenteerde allrounders konden profileren. Tijdens I put a spell on you viel ons haar ontzettend straffe inlevingsvermogen op. Een oerdegelijke versie zette ze kortom neer, perfect vertolkt met het juiste gevoel.

Jef Neva & Natalia in Het Depot
Jef Neve & Natalia in Het Depot

De oerluide kemphanen

Dat de Kempen bij wijlen stil en dan weer oerend luid kunnen zijn, merkte je ook wanneer de Noodgalm van Oevel zich enkele malen liet gelden in d’r elegante jurk. Jef Neve en Natalia legden tijdens het optreden alle troeven op tafel. I’ve only begun to fight had veel weg van ingetogen freejazz, terwijl Glamorous dan weer wat funky, soulvol klonk. 

Jef Neva & Natalia in Het Depot
Jef Neve & Natalia in Het Depot

Het muzikale jasje van Jef Neve

Risin, dat opende op piano, cello en saxen, leek in het nieuwe arrangement wel opnieuw uitgevonden, net als zo veel nummers van Natalia, die plots in een veel minder vanzelfsprekend muzikaal jasje aangenaam verbaasden. Na een staande ovatie kwam het duo terug om hun allereerste samenwerking ooit opnieuw live te laten horen in het Depot. In een strak glitterpakje gehulde Natalia gooide haar lichaam en stem in de strijd tijdens de laatste helft van het concert.

Jef Neva & Natalia in Het Depot
Jef Neve & Natalia in Het Depot

Aardig overbodig

In de laatste rechte lijn was het de beurt aan een even aardige als volkomen overbodige cover van Leonard Cohens Hallelujah. Het duo besloot het nummer een licht Jef-Neve sausje te geven zonder hierbij afbreuk te doen aan het origineel. Velen gingen de twee inmiddels voor in een hommage aan de Master of Gloom, en meestal klonk die ode minder salonfähig. Maar eigenlijk vormde die cover hooguit een lichte smet op een set die gedurfd en bij momenten zelfs sensationeel klonk.

Match made in heaven

Kortom: Jef Neve en Natalia in het Depot, op papier leek het wel twee erg verschillende werelden bij elkaar plaatsen: highbrow cultuur meets populaire, wat eerder doet denken aan een soort geforceerd verstandshuwelijk. Het was als de baan opgaan op de allereerste sneeuwdag van het jaar. “The search must be carried out with compassion”, liet de scratchende dj Grazzhoppa al horen aan het aan het begin van de voorstelling. Geen woord van gelogen, bleek nadien. De combinatie van het krachtigste koppel stembanden van Vlaanderen met de meest veelzijdige pianist van dit moment  stond garant voor vuurwerk. Wat nog mooier om zien was: de zielen in hun borst vochten nooit om voorrang. Jef Neve en orkest waren méér dan een begeleidingsband voor Natalia, terwijl die laatste zich op haar beurt ook nooit zomaar liet wegcijferen op het podium. De twee zetten zwaar in op de verrassing, maar gokken deden ze zonder verliezen. In de praktijk bleek de samenwerking een match made in heaven die om meer smaakt.

The band:

 • Natalia Druyts: Vocals
 • Jef Neve: Piano
 • DJ Grazzhoppa: Turntables
 • Amber: Cello
 • Andy, Nicolas, Bruno: Sax
 • Thomas Fiorini: Bass
 • Amber: Cello
 • Jordy Geuns: Drums
 • Andy, Nicolas, Bruno: Sax
 • Thomas Fiorini: Bass
 • Chantal & Mo: Backing Vocals

The setlist:

Shine on me / You’re gonna get there / When spring begins| Smoking gun| How deep is your love| Hear that sound| Match made in heaven / I put a spell on you| Bye Bye Blackbird| Caterpillar| Solitude| Million reasons / I want you back| I’ve only begun to fight| Glamorous / Dangerous| Risin’| Shame / Little precious| Hallelujah

Tekst: Bart Heleven, Johan Driesmans

Foto’s: Bart Heleven, Dirk Sevenants

Meer artikels van deze auteur:

Bezoeken: 312

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.