David Ronaldo
Read Time:2 Minute, 6 Second

De mooiste parels kom je onverwacht tegen. Zo ook deze. Ik werd verwacht om te komen werken op een zomerbar voor goed doel waar “een bandje kwam optreden”. Ergens onderweg ving ik ook nog op “dat het wel iets bohémien zou worden, want het is die circusband”. De band: David Ronaldo & The Dice.
Het goede doel: Villa Praline, dagopvang voor jongeren met een beperking. De lokatie: De Krankhoeve, Bonheiden.

Niet dus. Niets bohémien, wel stevige blues songs. David Ronaldo schrijft ze zelf, en wisselt de eigen songs af met sterke bewerkingen van klassiekers. Eén bewerking zorgt er voor dat de titel van de song eindelijk uitkomt, maar daarover later meer.

Openen doen ze met Voodoo Chile, en daarmee zetten ze meteen de toon. Dit wordt genieten met de grote G voor elke blues liefhebber. De eigen nummers die daarna komen moeten zeker niet onderdoen voor deze klassieker. En dan komt de aankondiging: “iets over een hotel in California”, waarbij iedereen die een beetje met muziek bezig is uiteraard aan de Eagles denkt. Maar nee, het gaat over een ander soort hotel: Folsom Prison Blues klinkt hier voor het eerst ook echt als blues. Heel stevige blues zelfs, met een vette lead guitar.

Het is onmiddelijk duidelijk: David Ronaldo is een sterke songschrijver én een sterke performer die weet te ontroeren en te beklijven met zijn blues. Hij doet me terugdenken aan de woorden van Archie Lee Hooker enkele maanden geleden: You need to have lived the blues to understand the blues, but the blues should make you happy. Ja, David Ronaldo maakt je happy. Ook wanneer hij zijn 2 jaar geleden overleden vader citeert: Woorden zijn de kogels van de pacifist. Vader wordt geëerd met de aan hem opgedragen song Gunslinger.

Nog twee songs vallen extra op: Almost cut my hair omdat het doet denken aan Knocking on heavens door, uiteraard zonder er plagiaat van te zijn, en Refugee Blues uiteraard omwille van het onderwerp en de tekst.

Een speciale vermelding ook voor drummer Hans Boeyen: hij speelde voor het eerst mee in deze band, en deed dat -perfect- zonder één repetitie met de band. Een top prestatie!

Hans Boeyen
Hans Boeyen

https://www.davidronaldo.be/
https://www.facebook.com/profile.php?id=100058971972938
https://www.discogs.com/artist/7813766-David-Ronaldo
https://villapraline.be/

Meer artikels van deze auteur:

About Post Author

Gerd Van den Broeck

Bezoeken: 54

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.