Read Time:9 Minute, 10 Second

Er wordt hard gewerkt door de dansers van de 2SDC megacrew wanneer we hen aantreffen in de eigen lokalen in Boortmeerbeek. Midden de voorbereiding voor de jaarlijkse show begin mei zijn zij extra aan het trainen voor een showcase opdracht komend weekend. Het leven van een danser bij de 2 Step Dance Company staat nooit stil.

Lang geleden had een klein meisje een grote droom. Na een klassieke opleiding in de dansschool van Anoushka Balsing (jury SYTYCD enz..) wou ze een een eigen dansschool. Twintig jaar geleden kwam die droom stilaan in vervulling. Maar of ze toen kon dromen hoe groot de realisatie van die droom, de 2 Step Dance Company, zou worden? We vragen het aan Karlijne Provinciael, aka “kleintje”, zelf.

B-boy Wim DMan

Dus, Karlijne, vertel eens: kon je het je toen voorstellen? Was de droom zo groot als hij nu is uitgekomen?
Nee nooit natuurlijk… dit is echt de kers op taart! Het is natuurlijk wel hard werken geweest om te geraken waar we nu zijn, en uiteraard blijven we in die richting verder werken. Het was wel altijd de bedoeling van Mike en mezelf om kwaliteit te brengen, zowel met de kinderen als met de oudere dansers. Aangezien Mike echt een boegbeeld was (en nog steeds is) in de danswereld en veel mensen kende, konden we van in het begin goede en ervaren lesgevers aantrekken bij 2 Step Dance Company. De trainers die bij ons aan de jeugd lesgeven moeten ook nu nog allen een opleiding volgen plus de nodige know how hebben om te kunnen lesgeven en uiteindelijk een (VTS of gelijkwaardig) diploma behalen of behaald hebben. Dankzij die sterke en gemotiveerde leerkrachten hebben we ook SUPER gemotiveerde dansers en dat werkt gemakkelijk, leidt snel tot goede resultaten. Les geven aan zo’n grote groep Topkids is een droom op zich!
(nvdr: Karlijne en Mike zijn beide al enige tijd zelf docent in de VTS opleiding voor dans trainers en Karlijne ook aan de Erasmus Hogeschool).
En wat is dan de reden voor het ontstaan van Dancers agency naast 2SDC?
Dancers agency maakt het verhaal compleet. Het is ook een project van ons tweeën samen, waar we werken met professionele dansers en andere performers voor bedrijfsfeesten/ festivals / events en dergelijke. Een uitdaging op creatief vlak natuurlijk maar ook iets waar we onze ziel in kwijt kunnen.
Van waar komt de naam 2 Step?
Vroeger hadden we 2 locaties, en bovendien is de naam ook een dansterm. Zo eenvoudig dus.
Hoe moet ik me de echte start voorstellen 20 jaar geleden? Jij was toen nog heel jong.. had jij van in het begin de leiding? Deed je toen zelf ook al hiphop na de klassieke opleiding bij Anoushka Balsing, en gaf je toen zelf ook al les?
Bij de echte start zat ik nog op de universiteit, maar met de hulp van ouders en broer en voormalige bestuur slaagden we er in dat te combineren. We huurden toen nog zaaltjes enkel wanneer we ze nodig hadden dus dat viel wel mee. We hadden natuurlijk nog niet zoveel leerlingen als nu. Al snel hebben we, vermits ik zelf mijn opleidingen bij Mike had gehad, ook zijn lessen Funkstyles op de rooster gezet, dan breakdance, moderne dans, .. en zo is 2 Step Dance Company mede door goede mond aan mond reclame steeds verder gegroeid. Aangezien van in het begin kwaliteit voorop stond wou ik steeds wel lesgevers aantrekken die in hun stijl gespecialiseerd waren. Dat was de beste manier om de leerlingen de kwaliteit aan te bieden die wij nodig vonden. Dat zie je dan wel snel in de resultaten. Ik gaf zeker niet alle stijlen zelf, schoenmaker blijf bij je leest…
Later werden het 2 vaste locaties, en nu zitten we al een aantal jaren op 1 locatie met een hoop dansers van alle leeftijden en veel leerkrachten. Geweldig toch!?

Een aantal van de huidige trainers en crewleden waren er als jonge kinderen zelf van in de eerste jaren bij als toen nog heel jonge leerlingen. We spreken met één van hen, Siene De Keyser. Zij zal binnenkort haar 18e show meedansen (nvdr: dit is show 19, 2 Step bestaat 20 jaar)
Siene, een stoute vraag: wat heeft jou zo lang bij 2 Step Dance Company doen blijven?
Ik ben heel jong al bij 2 Step beginnen dansen en heb nooit iets anders gekend. Hier voel ik me goed, we zijn één grote familie; ik zou nooit iets anders willen. Ik danste al alle stijlen die we aanbieden, inclusief klassiek ballet. Dat laatste dan specifiek om de andere stijlen te ondersteunen qua techniek en afwerking. Hoe lang ik het nog zal volhouden? Geen idee, dat zal de tijd moeten uitwijzen. Zo lang als Mike (Alvarez)? Dat waarschijnlijk niet (lacht).

Rode draad door de geschiedenis van 2 Step is dus, naast Karlijne zelf, Mike Alvarez. Eerst haar leraar en grote voorbeeld, dan partner in crime.. en ondertussen al een hele tijd gewoon partner. Hij is een van de OG’s (Original Gangster, niet in letterlijke zin natuurlijk) van de hip hop in Belgie. Meester in Poppin’ en Locking, pionier in Funkstyles, Jazz Rock en zo veel meer. In een vorig leven, vroege jaren 90, was hij ook één van de leden van BB Jerome & The Bang Gang. In 2009/2010 raakte hij meer bekend bij het grote publiek na deelname aan de TV wedstrijd Move like Michael Jackson, waar hij tweede werd met heel lovende commentaren van Jermaine Jackson.

Mike Alvarez

Reeds enige jaren doen de verschillende 2SDC crews wel meer wedstrijden mee, ook op TV. En bij elk van die wedstrijden blijkt steeds weer uit het respect dat hij van de jury krijgt wat Mike Alvarez in zijn lange carriere voor de dans betekend heeft. Men kent hem. Een voordeel is dat niet altijd, want wie de wedstrijden van de voorbije jaren op TV volgde zag een soms extra strenge jury. Is het omdat men bij de OG de verwachtingen extra hoog legt? Na de 2e plaats van Mike in Move like Michael Jackson waren er Belgium’s got Talent en Dance as one, en telkens strandde de 2SDC megacrew in het zicht van de eindstreep, ondanks telkens zeer lovende commentaren van de jury.
Het deelnemen aan die TV wedstrijden heeft zo zijn gevolgen: zo is er niet alleen telkens een groeispurt in het het aantal kandidaat-leerlingen, tot op een punt waar lessen echt vol zitten en er soms groepen moeten worden bij gecreëerd, er is ook een invloed op de dans zelf. Zo is er bijvoorbeeld voor Dance as One zodanig hard gewerkt op het in sync dansen dat dat blijvend merkbaar is in de performance van de crew.
Ook in offscreen wedstrijden worden in verschillende categoriën telkens schitterende resultaten behaald: recent nog wonnen ze met de megacrew het Belgisch kampioenschap, een nieuw ticket voor het volgende WK dus. De eerste deelname op hoog niveau was in 2013 met de minicrew, jongeren tot 12 jaar, op World of Dance. Het jaar nadien won diezelfde minicrew Hip Hop International. In 2015 werd in 3 categorien het BK gewonnen en behaalden crew en mini crew een schitterend resultaat op het WK Hip Hop Unite, dat in de categorie megacrew gewonnen werd onder de naam Belgian Alliance (een samenwerking met TLC crew). Jaar na jaar gaat het in die richting verder. Er wordt uiteraard niet steeds gewonnen, maar de 2SDC crews zitten wel meestal in de top 5. 2 Step Dance Company geniet wereldfaam in het wereldje.
Recent nog werden opnieuw schitterende resultaten behaald op het BK:
– 2SDC Megacrew : 1e plaats
– 2SDC Boys crew : 3e plaats
– 2SDC Duo (Lola & Maxime) : 3e plaats
– 2SDC Solo battle (Noah) : 3e plaats
– 2SDC Girls crew : 7e plaats

De nieuwe jaarlijkse show dan: editie 19 onder de titel The game of Tau.
Karlijne, waarom moeten mensen komen kijken, ook diegenen die jullie reeds dikwijls aan het werk zagen? Wat maakt deze show weer anders dan alle voorgaande?
Een eerste reden is natuurlijk dat zelfs na 20 jaar en met steeds nieuwe dansers er bij het niveau jaar na jaar blijft stijgen. Stijlen evolueren ook, qua tricks in breakdance bijvoorbeeld durven we meer acrobatie en risico inbouwen. Daarnaast is er natuurlijk ook de altijd aanwezige komische noot, niet alleen in de presentatie maar ook in het verhaal waar we de show rond bouwen. Het blijft voor de toeschouwer een avond amusement op niveau.
Kan je iets over het verhaal vertellen? Zonder teveel weg te geven uiteraard, we willen geen spoilers.
Het geheel speelt zich af in een bos, waar vier studenten voor een wetenschappelijke opdracht dingen moeten gaan zoeken. En er gebeurt iets.. (twijfelt of ze het wel zou vertellen en hoe) waardoor zij in een avontuur worden meegesleept. Voor de verdere afloop moet je vooral komen kijken (lacht).
Doen jullie dit na al die jaren nog even graag ?
UITERAARD! Anders zouden we het ook gewoon niet meer doen. Dansen en performen is ons leven, dus die jaarlijkse show hoort daar zeker bij. Bovendien is die show de gelegenheid voor die dansers die niet in een van de crews zitten om ook eens -letterlijk- in de spotlight te komen. We merken ook dat met de ervaring die we hebben zelfs de kleinere kinderen er steeds vlotter in mee gaan, met uiteraard diegenen die het allemaal al eens hebben meegemaakt als voorbeelden. Zo gaat het bij de generale repetities, wanneer de volledige doorloop en de bewegingen in de coulissen worden ingeoefend, steeds vlotter ondanks de zaal die toch niet echt geschikt is om honderden dansers achter de schermen te organiseren. Zodra het geheel op gang komt kan je het daar nog het beste vergelijken met een wasmachine die begint te draaien. En zo draaien zelfs de kleinsten mee met de (semi-)professionele groten in perfecte discipline.
Voor de lesgevers, en ook voor Mike en mezelf als artistieke leiders, geeft dat jaar na jaar nog steeds zien groeien en verbeteren een enorme voldoening, wat het vele werk dat er in kruipt zeker compenseert.
Gaan de mensen die jullie enkel kennen van Dance as One iets zien dat ze herkennen?
Ja, één van de acts die we daar deden komt integraal terug. Verder zijn er hier en daar wel stukken die ingepast werden, maar geen volledige choreo’s. Het is tenslotte de show van 2 Step dance company als geheel, niet enkel van de 2SDC Crew. Dan is het niet de bedoeling om met de crew 8 acts van TV te dansen. De show is avondvullend genoeg zonder, en alle dansers verdienen hun aandacht die dag.
Bedankt Karlijne, en tot 3 en 4 mei in zaal Theatrium in Mechelen.

Karlijne Provinciael en Mike Alvarez
Karlijne Provinciael en Mike Alvarez

Websites:
https://2stepdancecompany.be
https://dancersagency.be
https://nl.wikipedia.org/wiki/B.B._Jerome_%26_The_Bang_Gang

Social media:
https://www.facebook.com/2stepdancecompany/
https://www.facebook.com/2SDCCREW/
https://www.facebook.com/Dancersagency-427405700656035/
https://www.facebook.com/events/2243051139089984/

Tickets voor de nieuwe show op 3 en 4 mei via: http://www.theatrium.be/2step.html

Meer artikels van deze auteur:

About Post Author

Gerd Van den Broeck

Weergaven: 526

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.