Kamal Kharmach
Read Time:4 Minute, 21 Second

GC De Melkerij ontvangt Kamal Kharmach, en dat zullen ze geweten hebben.
Eén bemerking: verwacht in dit artikel geen pointes of clous van de grappen die op het podium komen. Op deze pagina zal u geen spoilers vinden, u moet het zelf maar ontdekken op TV of (bij voorkeur) in een theaterzaal. Er zijn recensenten die dat wel doen, ik doe het uit respect voor de artiest niet.

Kamal Kharmach bereidt een nieuwjaarsconference voor, en dus moet er uitgeprobeerd worden. Ik bezoek op uitnodiging van de meester zelve de laatste inhoudelijke try-out, die het definitieve programma voor de volgende reeks zaalshows bepaalt. Vanaf nu starten de productie try-outs: onder andere het tot nu toe onbestaande decor moet nog vorm krijgen. Dit kom ik allemaal te weten tijdens de korte losse babbel vooraf en de lange, even losse, nabespreking. En ook nog dit: de nieuwjaarsconference voor TV wordt noodgedwongen zachter, met de scherpe kantjes er af. Dus wil je de echte Kamal Kharmach zien: bestel die tickets en ga hem in een theaterzaal zien.

Wanneer ik de nog lege zaal binnen kom, door ontbreken van een startuur op zijn eigen website lang voor het publiek, moet de soundcheck nog starten. De monitors moeten luid, zeer luid. Niet dat hij doof is, het dient om te vermijden dat hij te luid gaat spreken. Dat moet de stembanden sparen die niet zo sterk zijn als bij sommige van de collega’s.

Met Kamal komt een onverwachte bonus mee, in de persoon van opkomende collega Jan Linssen. De rode draad in diens korte voorstelling is zijn prille carrière: op 1 maart 2020 zette hij de stap om voltijds comedian te worden. Twee volle weken voor… de theaterzalen moesten sluiten, inderdaad. Bij Jan Linssen gaat het, zoals bij wel meer comedians, veel over de uit het leven gegrepen gebeurtenissen, over gezin, familie, kinderen en relatie. Het geheel zit gedrenkt in het diep-Limburgse accent uit Maaseik, en héél veel zelfspot. Uit zijn manier van bewegen op het podium blijkt toch nog wel een zekere stress, zenuwen voor de zaal. Hij gaat zo ver zichzelf een complete debiel te noemen, jawel. Maar niemand krijgt hem ooit kwaad dixit hijzelf. Het slotstuk van zijn korte conference, over citymarketing, is hilarisch. Jan Linssen is zeker iemand om in het oog te houden.

Kamal Kharmach dan. Voor hij er echt aan begint wordt aan het aanwezige publiek, de zaal is uitverkocht, uitgelegd wat de bedoeling is van deze try-out: met hem komen lachen óf hem komen uitlachen, het mag allebei. Dat publiek krijgt een zware verantwoordelijkheid: hun reacties bepalen de inhoud van zaal- en TV show. Als laatste komt ook hier de verwittiging mee dat het allemaal wat groffer kan zijn dan later op TV te zien zal zijn.

Wat kan je schrijven over een wervelende show, zonder teveel van de inhoud van die show weg te geven? Ik zal het hier doen door in grote lijnen de aangesneden onderwerpen mee te geven: dat zijn er veel. Alleen al de lijst aan bekende namen die de revue passeert is lang: Niels Destadtsbader, Dries Van Langenhoven, Bezos, Gert en Victor Verhulst, Marc Coucke (en dus Anderlecht en Pairi Daiza), Peter R. Devries, het koningshuis, Delphine Van Saksen-Coburg, Veerle Heeren, Mieke Gorissen, Eddy Demarez, Johan Vandelanotte, Maggie De Block, Karel Pinxten, Regi Penxten, de onvermijdelijke boekhoudkundige goochelaar Sihame El Kaouakibi natuurlijk, maar vooral: Kamal Kharmach zelf, en zijn beste vriend “zotte Mo”. Ja, die laatste bestaat écht, en komt door het hele verhaal steeds terug.

De lijst aan namen hierboven is overigens nog lang niet volledig. Vooral de lijst aan niet zo politiek correcte mensen en gebeurtenissen is nog een stuk langer: het Belgisch leger, Jurgen Conings, Borgerhout, Vlaamse en Arabische terroristen, eekhoorns op LSD, een vrouwelijke 007, hongerstakers, La Boum!, de mei-68’ers en .. de ook onvermijdelijke Koning Filip en prinses Elisabeth. Het was een vruchtbaar jaar voor comedians, ik heb met absolute zekerheid nog veel namen en gebeurtenissen gemist.

Om te besluiten herhaal ik graag de raad die voor zowat elke comedian geldt: wil u Kamal Kharmach op zijn best zien, wacht niet op de nieuwjaarsconference op TV maar ga hem in het echt in een theaterzaal zien. Daar zitten de scherpe kantjes er nog aan, daar hoeft het niet zo politiek correct als op TV. Waar en wanneer dat kan is terug te vinden op zijn eigen website. Mag ik even? is de titel.

Tijdens een lang off the record gesprek (waarvan hier dus geen inhoud komt!) blijkt nog eens duidelijk wat van Kamal Kharmach zo’n steengoede humorist maakt: De man is niet alleen zeer intelligent, hij koppelt die intelligentie aan een zeer open en nieuwsgierige blik op de wereld. Ga hem zien!

Informatie:
https://kamal.be/
https://www.janlinssen.com/
https://www.gcdemelkerij.be/

Meer artikels van deze auteur:

About Post Author

Gerd Van den Broeck

Weergaven: 96

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.