Read Time:3 Minute, 51 Second

Gerwin, Gers Pardoel. Ooit was hij het joch dat wat op z’n Maaskantjes zat te roepen van Broodje bakpao. Nederlandstalige rap, hij vond het niet uit, maar hij was er wel vroeg bij.

Gers Pardoel nu, dat is een volwassen geworden dichter die niet alleen half rappend half zingend zijn verhaal brengt, maar dat ook doet in de bindteksten. Soms lange bindteksten, waarin hij letterlijk zijn hele leven vertelt, zonder dat het ook maar één moment gaat vervelen. Dat het een try-out is blijkt enkel uit het enkele keren hernemen van die bindteksten, waarmee ook duidelijk wordt wat voor goede verteller Gers Pardoel is. Het komt immers allemaal heel spontaan, het lijkt helemaal niet ingestudeerd. Uiteraard is het dat wel, hoe zou het anders kunnen, maar hij brengt heel natuurlijk als de spontane verteller. Hij maakt van de try-out ook gebruik om zich wat meer Vlaamse lingo aan te meten, vraagt hulp aan het publiek. Of hoort het bij de show? Want Gers hoeft niet te vervlaamsen, laat Gers maar lekker Gers blijven. Gers de dichter, de verteller. De ADHD-verteller. En dat is mooi, houden zo. Verteller, poëet, dichter, veel meer nog dan rapper of zanger. De try-out is voor een theatertournee, gelukkig maar. In de heel grote zalen zoals Lotto Arena of Sportpaleis zou het niet echt werken denk ik, in deze knusse omgeving met een tribune van maar 300 zitplaatsen werkt het des te meer. Welkom in Herk-de-Stad, welkom bij de Gers Pardoel Try-Out.

De ontspannen vertellerIn de muziek zit veel van zijn leven, veel over hét leven. Vaak vrolijk, vaak melancholisch, en soms uitzonderlijk ook echt boos. En in dat boze hoor je plots een heel andere Gers. Een Gers die veel weg heeft van Eminem: boos op alles en iedereen, boos op het leven. Om dan onmiddellijk na het boze te vragen aan het publiek of ze graag liefdesliedjes horen.

Een moodswing die enkel van een pur sang ADHD’er kan komen. En dat is hij. Het podium is groot, de muzikanten zijn statisch want allemaal gezeten, ook Gers Pardoel zelf heeft zijn bureau mee. En toch vult hij het grote podium, is hij alomtegenwoordig. De jonge fans smullen er van, het oudere deel van het publiek wordt er in mee getrokken. Hij stààt er, en hij gooit zich helemaal. Je gelooft hem ook helemaal, dit is echt. In de bindteksten wordt ook heel sterk ingespeeld op de feedback uit de zaal. Wanneer een kind luid giechelt bij de woorden “wat loop je nou te kloten” reageert hij  met “je hebt er weer een woordje bij geleerd”.

Bestond de schare fans in de beginjaren voornamelijk uit tienermeisjes (nu nog steeds talrijk aanwezig) dan is het nu toch veel uitgebreider. Jonger dankzij The Voice Kids, ouder dankzij Liefde voor Muziek. Dat laatste gaf hem de street credibility die nodig was om zijn publiek uit te breiden, maar heeft Gers Pardoel zelf ook duidelijk geholpen om muzikaal volwassen te worden.

Kortom, je hoeft geen fan van Nederlandstalige rap te zijn om deze Gers Pardoel te kunnen smaken. Hij is geen Boef, geen Brainpower, geen Ali B. Nee, Gers Pardoel is in de eerste plaats een verteller en woordkunstenaar, en dat komt in deze theatershow zeer sterk naar voren. Hij sluit (voor de bisnummers) af met de woorden Laat de wereld maar denken dat ik gek ben, dit is precies wie ik echt ben. En ja, wie dit meemaakte vandaag gelooft hem.

Een kort gesprek na afloop zat er niet meer in, wegens te ziek (klasse! Buiten het vele keel smeren met water was er niets van te merken op het podium!), maar een kort off-the-record gesprekje met de drummer was ook voldoende leerrijk. Bijvoorbeeld om de bevestiging te krijgen dat het, hoewel bas, drum, keyboards en gitaar er zijn toch een zeer technische show is. Computer bij de keyboards, computer bij de drums, computer, tablet en drumcomputer bij Gers op zijn “bureau”, stemvervorming, enz..  Het gesprek leert ook dat dit de show was zoals die de tournee zal in gaan, het was de vierde en definitieve Gers Pardoel Try-Out. Wat ik zag is wat de komende maand zal te zien zijn in Oostende, Gent (uitverkocht), Hasselt, Brussel en Antwerpen. En nadien nog op veel andere plaatsen, ook in Nederland uiteraard. Bestel die tickets nu het nog kan, want het is mooi. De Bijzonder theater tour.

Meer foto’s op:
https://www.facebook.com/pg/FotoGVDB/photos/?tab=album&album_id=1935327733443331

Meer info over komende concerten van Gers Pardoel:
http://www.gerspardoel.nl/agenda-gers/

Meer info over de lokatie:
www.demarkthallen.be

De ontspannen verteller

Meer artikels van deze auteur:

About Post Author

Gerd Van den Broeck

Weergaven: 691

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.