Fortress
Read Time:2 Minute, 35 Second

Er zijn zo van die dagen dat een mens heel toevallig ergens verzeild zonder vooraf goed te weten wat te verwachten. Dit was er zo een. Ik volg al een tijdje het Cultuurcentrum De Steiger in Boom, en daar kwam de aankondiging voorbij van een concert van de voor mij onbekende band Fortress in de ringoven van het steenbakkerijmuseum van de Rupelstreek, Het Geleeg. Tijd om wat studie vooraf te doen was er ook niet meer, dus met open geest en opgeladen batterijen de auto in.

De site op zich is al knap, en wie ze ooit bezocht begrijpt dat een concert in zo’n ringoven altijd iets speciaals moet zijn. Ik verwachtte veel, en werd toch nog héél aangenaam verrast door het zwevende engelengeluid van een prachtige zangeres Hanna, de frontvrouw van Fortress. Het geluid was ook het enige dat ik kon vaststellen, want de volledige set werd gehuld in sterk tegenlicht en véél rook, getuige de foto’s. Extra verrassend is dat die engelenstem ook nog behoorlijk wat power blijkt te bevatten, een niet zo veel voor komende combinatie. Sterk! En met betrekking tot het tegenlicht beloven ze in de gezellige babbel nadien een fotograaf-vriendelijke oplossing voor toekomstige shows.

Fortress
Fortress in de ringoven

Op de band website omschrijven ze zichzelf als een synthpop band. Maar de sound die dit Fortress brengt geeft me in eerste instantie vooral een gevoel van “zomerbar beats”, al doet die beschrijving hen te kort want ze klinken hier zo veel beter dan de gemiddelde eentonige zomerbar dreun. Wat ze hier live brengen is meer dan één niveau hoger dan dat. Ze zweven ergens tussen synthpop, deephouse en ambient. Later in het naar huis rijden blijkt dat de eerder opgenomen songs nog niet helemaal op dit hoge niveau staan, ze doen het live véél beter dan wat Spotify me laat horen. Dit valt extra op met songs als Moonchild en zeker Darkside. Live komt uit die laatste veel sterker de doordringende hartslag door die in de song zit.

Achter zangeres Hanne staan 2 muzikanten, Joppe en Nils, beide op meerdere keyboards. Frontvrouw Hanne valt ook in op keyboard, van waar zij niet alleen de digitale “backing vocals” verzorgt maar ook nu en dan de fijne melodieën. Samen zorgen zij voor een dromerige feeërieke sfeer die bij momenten aanvoelt als een soort moderne hippies, al kan de volle bos haar en de eigen kledingstijl van Hanne daar ook voor iets tussen zitten. Ze staan in er ieder geval als een huis, dit Fortress in de ringoven. De perfecte lokatie voor hen.

Afsluiten doen ze na aandringen vanuit het publiek (“de muziek is op”) met de voor najaar 2023 aangekondigde nieuwe single Colors. Het klinkt zeer veelbelovend, ik gun hen zeker de doorbraak hiermee.

Website Fortress
Fortress op Spotify
Fortress op Youtube
Cultuurcentrum De Steiger
Steenbakkerijmuseum Het Geleeg

Fortress in de ringoven van Het Geleeg
Fortress in de ringoven van Het Geleeg

Meer artikels van deze auteur:

About Post Author

Gerd Van den Broeck

Bezoeken: 40

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.