Read Time:2 Minute, 24 Second

Het is zomer, het is dinsdag, en ik sta in Hever. Ik wandel het terrein van het voormalige rusthuis de Ravenstein op, en ik word begroet door een reeksje fifties pickups, een Ford Mustang en nog een paar andere amerikaanse oldtimers. Verderop klinkt al de gezellige warme klank van rockabilly. Het valt op: de Backseat Boppers openen de zomerse dinsdagen.

Het zijn dus de Backseat Boppers die verantwoordelijk zijn voor dit gezellig warme geluid: Hun mix van alles wat aan de fifties herinnert (Rock ’n roll, rockabilly, swing, surf, country, ..) rolt over het terrein en slaagt er zelfs in het publiek mee te krijgen dat in meerderheid nochtans eerder komt voor de gezelligheid dan echt voor het wekelijkse concert. Een groepje linedancers, hier en daar een koppel aan de jive, swing of lindy hop, het kan allemaal. De backseat boppers zelf amuseren zich ondertussen ook kostelijk, zoveel is duidelijk. Het mag dan een geoliede machine zijn met een massa optredens op hun actief, het is hen aan te zien dat ze dit nog steeds zeer graag en dus vol overgave doen.

Contrabassist Hunter verlaat daarbij maar wat graag het kleine podium om gebruik te maken van de vrije ruimte op het terrein of van de verhoogde structuren die als tafel of toog fungeren. Enkele knappe showsolo’s zijn het resultaat: contrabas op de schouders, achter de rug, bespeeld als gitaar, op de grond, het kan allemaal. Ondertussen wisselt duivel-doet-al Kurt vlotter van instrument dan de gemiddelde toeschouwer van pint: Tenorsax, Rocket harmonica’s, akoestische slaggitaar en de zang op de meeste nummers, hij doet het allemaal. Gitarist Frans neemt ondertussen op zijn Gibson SG de solo’s voor zijn rekening. Nieuwe drummer Davy, met roots bij o.a. The Fuel Kings, houdt het geheel schijnbaar onbewogen strak ritmisch bij elkaar. Wanneer hij voor de gelegenheid wordt bijgestaan door  zijn voorganger Big Joe, die het liever rechtstaand doet, in een “quatre mains” op drums slaat de ritme-vlam pas echt in de pan.

De Backseat Boppers beloven een totaalspektakel van zang en muziek, zelfs vuurwerk op het podium. Ze maken het waar: van het begin tot het einde gaat elk lid van de groep uit zijn dak en dat werkt als een katalysator op het publiek. De vetkuifjes zijn op het eind van het optreden ver te zoeken, vergaan in het zweet en de warmte. Het werkt aanstekelijk!

Voor wie van de stijl niet genoeg krijgt brachten de Backseat Boppers in 2015 hun eerste CD uit, met die songs die het het beste doen bij de live optredens. Sommige dicht bij het origineel, andere in een heel eigen versie. Te koop bij de band bij elk optreden.

Meer info:
http://www.backseatboppers.be/
https://www.facebook.com/Backseat-Boppers-rockabilly-and-surf-245998262518373/
https://www.facebook.com/Zomerse-Dinsdagen-259331117544635/

Volgende week op de zomerse dinsdagen: Silicon Carne

Meer foto’s volgen.

Meer artikels van deze auteur:

About Post Author

Gerd Van den Broeck

Hits: 1186

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: