Suikerrock 2023 - Sean Paul
Read Time:5 Minute, 47 Second

Wat in 1987 op de Grote Markt begon als een gratis eendagsfestival (toen met o.a. De Kreuners op de affiche), zou in 2020 eindigen. Omwille van strubbelingen tussen de organisatie en het stadsbestuur zou ‘The Farewell Edition’ de laatste keer Suikerrock worden, een evenement dat ondertussen was uitgegroeid tot een vaste waarde in het Belgische festivallandschap. Na een geslaagde comeback in 2022 zag de organisatie het voordeel in van een afgesloten festivalzone. Het besluit was snel genomen: Suikerrock blijft bestaan, op een nieuwe locatie aan de suikerfabriek. Op dag 1 van Suikerrock 2023 mochten Glints, Leblanc en Lani het zeemzoete terrein inwijden.

Voor de 2e editie op het nieuwe festivalterrein aan de suikerfabriek wist de organisatie een prachtige line-up te verzamelen om de main stage te doen daveren: oa. Glints, Sophie Straat, Merol, Goldband, Coely, Bazart, Sean Paul en de Silver Sisters mochten het publiek klaarstomen voor een lang muzikaal weekend.

Hieronder onze fotoreportage van dag 1 van Suikerrock 2023:

Glints

Ballen van staal, die Glints. De Antwerpse rapper strommelde het hoofdpodium van Mainstage op om een langzaam aanzwellend publiek te trakteren op nieuwe muziek. De middagzon mokerde op onze schedels, de migraine van de voorbije werkweek beukte nog op ons neusbeentje, maar kijk: we waren allen méé.

Sophie Straat

Ondanks de kritieke toestand waarin onze maatschappij en de wereld zich in verkeren, is Sophie Straat haar strijdbaarheid, hoop en idealisme niet verloren. Het is makkelijk om in dit soort tijden de goede moed te verliezen, maar Straat laat op Smartlap Is Niet Dood zien dat dat voor haar niet geldt. In catchy nummers waarin ze het Nederlandse volkslied succesvol combineert met hedendaagse indiepop, levert ze haar scherpe kijk op de huidige gang van zaken.

Sophie Straat bevestigt haar positie als dé protestzangeres van de huidige generatie en doet dat met gemak.

Merol

Merol maakte er een vrolijke show van met hier en daar een paar kitchy popdeuntjes. Naast de powervrouw om wie het vandaag draaide, mogen we zeker ook de zalige bassiste, die ons verwende met enkele heerlijke solootjes, niet vergeten te vermelden. 

Goldband

Goldband draait zijn Nederpop door de betonmolen om vervolgens alles weer lekker glad te vegen. Postironisch schouwspel of kitscherig entertainment? De fans hebben geen boodschap aan hoogdravende beschouwingen, maar gewoon zin in vette beats.

Coely

Coely wist het Tiense publiek in te pakken als een ware “Queen of the stage”. Met “Love High” horen we een absolute top 40-kandidaat. Het heeft veruit het hoogste popgehalte van de alle nummers uit Coely’s repertoire, maar is bijlange niet plat of commercieel te noemen. Het meezingbare refrein nestelt zich in no-time in onze hersenpan; na drie keer te luisteren moet je al van heel slechte wil zijn om het refrein niet luidkeels mee te schreeuwen. 

Bazart

Als er één act het publiek volledig mee had was het wel Bazart. Toen hun laatste album Onderweg verscheen, voerde de band rond frontman Mathieu Terryn een wissel uit wat de live-bezetting betreft: Mario Goossens zit nu achter de drums en Tom Coghe (die je mogelijks kent van GOOSE) mag het baswerk op zich nemen. Dit alles vertaalde zich vrijdag in een show die stond als een suikerfabriek.

De band bracht ook een mooi eerbetoon aan de pas overleden Tom Pintens die ons muzikaal landschap veel te vroeg heeft moeten verlaten.

De confettikanonnen werden uiteindelijk bovengehaald en iedereen (zo bleek uit het vele meezingen) leek ‘liever snel naar de hel’ te willen gaan. Bazart op Suikerrock, dat was zoals Terryn het tijdens het optreden zelf beschreef: fucking zalig!

Sean Paul

Sean Paul slaagde er woensdagavond eindelijk in om zijn Jamaicaanse feestje naar de Suikerrock te brengen en deze rapper, producer en hitmaker hield zich niet in met een bomvolle set die zijn hele carrière omspande en zelfs wat nieuw materiaal liet horen.

Met een Jamaicaanse vlag trots over de DJ booth gedrapeerd, voor het geval het publiek zou vergeten welke natie verantwoordelijk was voor de man die al meer dan drie decennia wereldwijd de dansvloeren van clubs vult met zijn euforische popmuziek.

De show voelde aanstekelijk aan, nog versterkt door de twee danseressen die zich tijdens het hele optreden een weg over de main stage dansten en twerkten.

Silver Sisters

Dag 1 van Suikerrock afsluiten was weggelegd voor de Silver Sisters, ook wel gekend onder het alter ego “The Compact Disk Dummies”. Met oldskool opzwepende beats zorgen de gebroeders Coorevits voor een smaakvol slaapmutsje om de eerste festival dag mee af te sluiten.

Sfeerbeelden

Tekst: Bart Heleven

Foto’s: Bart Heleven

Meer artikels van deze auteur:

Weergaven: 75

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.