Read Time:3 Minute, 38 Second

’s Nachts ronddolen tijdens de M-useumnacht is iets heel bijzonders. Zeker wanneer dat museum M gevuld is met olifantengezang, gevouwen vazen en andere vormen van waanzin.

Relaxed de blokperiode in

In de workshop Yomiqi leerden de coaches van Ankerpunt je tips&tricks om gewapend te zijn tegen de stressvolle blokperiode. Yomiqi staat voor yoga, mindfulness en qilong en de combinatie van die drie bleek een leuke en energieke manier om meer zelfvertrouwen te krijgen.  De yoga- en ademhalingsoefeningen zorgden ervoor dat de studenten nu weten hoe ze tot rust kunnen komen als de examens hen op de hielen zitten.

De workshop Soundjourney nam je op reis naar een ver en muzikaal land vol gongs, belletjes en trommen. Het geluid van druppelend water en de zee, de trillingen van de didgeridoo en de meeslepende zang. Door al die rustgevende geluiden vergat je even dat je eigenlijk op een yogamatje in het Leuvense museum lag.

De taal van de genietende M-useumnacht bezoeker

In de expositie De Taal van het Lichaam wordt er met een gevarieerde selectie aan kunst gewezen op het vermogen van de mens om te praten met meer dan louter woorden. Afdalend in een bad van zachtroze gloed dat perfect een feeërieke dynamiek weet te creëren, werden de toeschouwers als vanzelf uitgenodigd het eerste en meteen ook meest speelse en dynamische deel van de tentoonstelling te ontdekken. Na deze passage, zetten de bezoekers de ontdekkingsreis verder tussen beeldhouwwerken die druipen van sentiment en expressie, in een atmosfeer die beduidend meer geladenheid uitademt dan enkele meters eerder nog het geval was.

De tentoonstelling van Nel Aerts is speels. Op groteske wijze laat ze haar kleurrijke motieven en grote lijnen op verschillende media los. Het ludieke werk van Nel Aerts zet zich af tegen de serieuze tentoonstelling De Taal van het Lichaam. Deze collectie van oude en nieuwe werken over het lichaam en lichaamstaal onderzoekt de invloed van kunst op onze perceptie.

Ruimte voor creativiteit

Het visuele discours der lichamen, dat zowel mens als dier betreft en van zowel creatie als publiek op betrokkenheid hoopt, liep ten einde met een onverwacht hernemen van de uitdagendheid die ze even naar de achtergrond verplaatste. Ditmaal met een meer wulpse en haast bevreemdende ondertoon. Toeschouwers genoten zichtbaar en ontdekten gaandeweg kunst de ruimte te gunnen om wat luider te spreken.

Wie geïnspireerd raakt door al dat moois, kon tijdens de M-useumnacht de eigen creativiteit de vrije loop laten in de workshops. In de workshop origami leer je vaasjes vouwen.

Béatrice Balcou zorgt voor een gezonde portie moderne kunst. De Franse kunstenares beeldt de relatie die mensen hebben met kunst, en de manier waarop kunst geproduceerd wordt, radicaal uit. Het contrast tussen deze moderne kunstwerken uit hout en de collectie oude houtsnijwerken uit de tentoonstelling Borman en zonen is verfrissend.

Music-night

Ook voor muziekliefhebbers is er tijdens de M-useumnacht genoeg voorzien. Het Leuvens Universitair Koor heet je al zingend welkom aan de inkom en pianogetokkel wacht je op in de lounge. Ook de klarinet en de Tibetaanse hoorn krijgt haar plaats in het museum.

Monokimono brengt Nederlandstalige muziek met melancholische, nostalgische en dromerige ondertonen. De sfeer was gezet voor de rest van de M-useumnacht!

Theatrale bric-à-brac

Een van de hoogtepunten van de avond was het concert van het absurde en excentrieke theaterduo Brik Tu-Tok. Hun gekke, catchy nummers brachten leven in de brouwerij. Met allerhande dagdagelijkse voorwerpen, zoals borstels, plastic flessen en blokfluiten, zorgde het duo zelfs voor wat dansmoves in het publiek. Hun vreemde kostuums en nog vreemdere praatjes maakten het plaatje compleet. Een duo om in het oog te houden!

Illamant

Afsluiten doen we met de soul, hiphop en jazz die Laurens Brouwers alias Illament uit zijn draaitafel tovert.

Het diverse aanbod verlegt de muzikale grenzen van veel van haar bezoekers. De optredens zorgen ervoor dat je nadien iets beters te beluisteren hebt dan je eindejaarsafspeellijst op Spotify; de achtergrondklanken creëren een energetische sfeer die je normaal niet met musea associeert. 

M-useumnacht slaagt erin wat magie te brengen op een doodgewone weekavond. Dwalend door de witte zalen vol oude en nieuwe kunst voel je de verbindende kracht die een stadsmuseum hebben kan. M-useumnacht 2019 blies ons omver en bracht ons tot rust. Op naar de volgende editie!

Tekst: Bart Heleven

Foto’s: Bart Heleven

Meer artikels van deze auteur:

Weergaven: 143

Comments

comments

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.