Jasper Steverlinck - Het Depot
Read Time:4 Minute, 18 Second

Vrijdagavond, de werkweek zit er op en Jasper Steverlinck komt zijn nieuw album voorstellen in het uitverkochte Depot in Leuven. Reden te meer voor ons om op deze afspraak aanwezig te zijn. Uit de lange rij voor de ingang blijkt al dat Jasper nog zeer veel fans heeft. Meer dan 500 mensen zijn naar Het Depot afgezakt voor een memorabele avond.

Wat is zijn geheim?

De stem van Jasper Steverlinck is betoverend en in staat om mens en dier te ontroeren bij elke uithaal. Talloos zijn de collega’s die van hun stoel geblazen werden als ze hem voor het eerst hoorden. Zo ook Brian Molko van Placebo, die na het zien en horen van Jasper zijn Engels management de opdracht gaf om deze vocale goudmijn een platencontract aan te bieden.

Jasper Steverlinck is in de eerste plaats bekend als frontman van de succesvolle band Arid, de finalist van Humo’s Rock Rally 1996 die rond de millenniumwissel alomtegenwoordig was in de hitlijsten en op festivalpodia. Als zanger van Arid wist Steverlinck dan ook enkele pareltjes toe te voegen aan de Belgische popgeschiedenis.

Op het ogenblik dat de groep er na goed 15 jaar de stekker uittrok, had Jasper al de eerste stappen richting een solocarrière gezet. Ook dit gaat hem goed af, met intense nummers en een stem die aan Jeff Buckley doet denken. Zo brak hij door met de hitsingle ‘Life on Mars’, een cover van David Bowie waarmee hij wekenlang op één stond in de hitlijsten. In 2004 verscheen reeds het album ‘Songs Of Innocence’ en beroerde hij menige fans met de single ‘Things That I Should Have Done’.

Ondertussen is het 21.00 uur, het moment dat Jasper Steverlinck en zijn vaste toetsenist het podium bestijgen. Het publiek is ongeduldig, iedereen is klaar en juicht hartelijk toe.

Jasper Steverlinck - Het Depot
Jasper Steverlinck – Het Depot
Jasper Steverlinck - Het Depot
Jasper Steverlinck – Het Depot

Na vele uren met producer Jean Blaute (zonder wie de Vlaamse popmuziek gestopt zou zijn in 1972) in de ICP studio’s presenteert Jasper Steverlinck tijdens deze tournee de langverwachte opvolger, dat de titel “Uncut” mee kreeg. De single ‘That’s not how dreams are made’ was al een veelbelovende voorbode.

Zoals de titel van het album doet vermoeden gaat hij op deze plaat terug naar de bron: zijn unieke ontroerende stem.

“Ik had het gevoel dat de ziel verdwenen was uit de muziek. Ik wil mensen raken met mijn verhaal. Uiteindelijk heb ik heel mijn album opnieuw opgenomen met Jean Blaute. Het is mijn verhaal, mijn journey. Ik moest terugkeren naar de essentie. Jean zei “waar luister je eigenlijk graag naar jongen?” Ik zei Bill Whithers, Jaques Brel en Elthon John enzovoort en hij zei “ja maar al die gasten gingen een plaat opnemen. Ze gingen voor de micro staan en gingen zitten en speelden dat liedje. En als het gedaan was dan was dat of goed of dat was niet goed. Geen knip of plak of niks, maar hij zei “je moet dat wel kunnen hé jongen”. Dus heb ik dat uiteindelijk gedaan.”

In zijn hele set geeft hij ons zijn nieuwste composities met een intense maar toch intieme sfeer.

Jasper Steverlinck – Het Depot
Jasper Steverlinck – Het Depot
Jasper Steverlinck – Het Depot

Vergezeld van zijn akoestische gitaar presenteert de jongen van Jean Blaute het eerste nummer op zijn plaat. “Need your love” dat naar zijn eigen zeggen eerst niet zo mooi was maar nu wel mooi bleek zeer in de smaak te vallen bij de menige fans.

Jasper Steverlinck - Het Depot
Jasper Steverlinck – Het Depot
Jasper Steverlinck – Het Depot

Voor zijn comeback wou Jasper een lied schrijven waarbij hij het gevoel heeft dat het altijd al bestaan heeft. Zo ontstond op een dag het wondermooie nummer “Fall in light”

Jasper Steverlinck – Het Depot
Jasper Steverlinck – Het Depot

Slechts begeleid door een gitaar en de briljante piano van Valentijn Elsen, blinkten de nummers uit in eenvoud. Zijn schrijftalent is gerijpt, de teksten lijken moeiteloos over zijn tong te rollen. Jasper heeft een stem klinkend als een klok.

Jasper Steverlinck – Het Depot
Jasper Steverlinck – Het Depot
Jasper Steverlinck – Het Depot

Als Jasper Steverlinck niet bestond dan moesten ze hem uitvinden.

Dit najaar is Vlaanderen de eerste halte op een reis zonder eindbestemming.

De Band:

Jasper Steverlinck: Zang, gitaar

Valentijn Elsen: Piano

De tracklist van “Uncut”:

Fall in Light

Here’s to Love

Need Your Love

Night Prayer

So Far Away from Me

That’s Not How Dreams Are Made

 

 

Foto’s: Bart Heleven & Johan Driesmans

Tekst: Bart Heleven

 

Meer artikels van deze auteur:

Weergaven: 305

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.