Read Time:2 Minute, 45 Second

Er is behoorlijk wat volk aanwezig voor het eerste optreden op podium Turnpike. Mensen nestelen zich in hun stoeltjes en het grasveld om te genieten.

Na enkele nummers begint het lichtjes te regenen. Dit dringt pas tot mij door doordat een kindje zegt: ‘Hé, gaan we door, het begint te regenen’. Ja, Eyemèr brengt je in een sfeer waardoor je even ontsnapt aan de realiteit.

Tijdens het optreden vertelt Eyemèr dat binnenkort de volgende EP verschijnt. Kort daarna deelt Eyemèr zelfverzekerd mee dat het volgende nummer over non-binariteit gaat. Een thema dat die (= Eyemèr, kiest ervoor om niet met hem of haar aangesproken te worden) persoonlijk nauw aan het hart ligt. 

Setlist:

Losing Faith
Snowflake
On My Own
Soil
No Need To Worry
Bird
You Can Fly
Promise

Het optreden wordt afgesloten met het wondermooie nummer ‘Promise’. Het nummer dat ook Ayco Duyster (presentator van Duyster dat van 2000 tot 2015 werd uitgezonden op StuBru) voor De Morgen in 2016 in haar afspeellijst heeft opgenomen.

Tot slot vraagt Eyemèr of er nog voldoende tijd is voor een bis-nummer. Kan dit voor de organisatie? Zijn er nog mensen die graag een bis-nummer willen? Uiteraard appreciëren wij dit!

Eyemèr is een sterke opener van het bosfestival en daarom dit mini-interview per mail:

Sarah, ik ben enorm onder de indruk van jouw optreden. Je hebt meegedeeld dat er binnenkort nieuw werk verschijnt van jou. Jouw muziek is rustig, breekbaar en raakt mensen. Het is ideale muziek voor het programma ‘Duyster’ dat helaas al jaren niet meer op de radio is. Ik ben benieuwd hoe je jouw muziek onder de aandacht van het bredere publiek wilt brengen. Hoe pak je zoiets aan in België waar we toch al met heel veel goede bands zitten?

Sarah: Er is inderdaad een nieuwe EP in aankomst, genaamd ‘Good Mourning To You’, die 21 oktober 2019 uitkomt. Het is zeker zo dat er veel muzikaal talent bestaat in België. Voor mij is het belangrijkste dat ik mijn eigenheid behoud. Mijn muziek is heel lo-fi en breekbaar. Natuurlijk zou het gemakkelijker zijn om wat mainstreamer te gaan, dan heb je meer kans om opgepikt te worden op de radio en aansluiting te vinden bij het grote publiek (zogenaamd ‘succes’).

Ik heb echter vrij snel beslist dat ik dat niet ga doen. Sowieso focus ik me op bepaalde thema’s die niet altijd even toegankelijk zijn: mentale gezondheid, LGBT rechten. Het valt me op dat ik daardoor specifieke kleinere groepen bereik, die steun vinden in mijn teksten. Dus aangezien ik die thema’s durf aansnijden, onderscheid ik me wel deels van sommige andere artiesten.

Daarnaast doe ik nu alles op mezelf en worden mijn keuzes dus niet (meer) beïnvloed door een label. De vrijheid die daaruit voortvloeit, geeft me bepaalde voordelen: via crowdfunding en patreon heb ik een persoonlijke connectie opgebouwd met ‘fans’, de nummers op mijn EP zijn allemaal stuk voor stuk nummers waar ik achter sta en de promotie heb ik zelf in handen.

Kort gezegd: ik doe gewoon mijn ding en zie wel wat volgt. Succes is zeker geen einddoel voor mij, al is het natuurlijk tof om mensen te bereiken.

Eyemèr, bedankt en ik hoop dat je veel mensen mag bereiken met je muziek.

Tekst: Chris Van Dam
Foto’s: Chris Van Dam

Meer artikels van deze auteur:

About Post Author

Chris Van Dam

Chris heeft zijn eerste stappen gezet als concertfotograaf bij Damusic en bij Digg. Na een pauze van ongeveer twaalf jaar neemt hij opnieuw de draad op en gaat hij als fotograaf aan de slag bij Atelier 32. Op deze manier combineert hij zijn passie als frequente concertganger, muziekliefhebber en auteur met fotografie.

Bezoeken: 127

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.