Read Time:3 Minute, 35 Second

Jef Neve… Passie en verwondering in Het Depot.

Al jaren zijn we muziekliefhebbers en volgen we de rockscene op de voet, maar vijf jaar geleden is alles veranderd. Een vriend vroeg of ik geen zin had in een avondje opera, er was namelijk in het Lemmensinstituut een eindexamen van the Masters die afstudeerden in dat genre .

Ik had totaal geen idee wat ik daarvan kon verwachten, maar ik wilde de sfeer daar wel eens opsnuiven. Maar toen ik daar buitenkwam was ik zo ontroerd en in een trip meegenomen dat ik toen gezworen heb om alle oogkleppen bij het huisvuil te kieperen.

Ondertussen zijn we 5 jaar verder en zijn we slimmer en nog veel wijzer geworden, en ben ik onder andere een groot jazzfanaat geworden. Ik ben nog steeds geen kenner, maar ik ben er gek van …Mijn laatste jazzconcert in Het Depot is nog niet zo lang geleden en was legendarisch. Avishai Cohen had toen de tent in brand gestoken.

Of mijn voorwoord interessant is wil ik betwijfelen, maar het is wel de perfecte overgang naar Jef Neve , want ook hij studeerde af in het Lemmensinstituut in Leuven, en wat veel mensen niet weten is dat daar al veel sterren zijn geboren. Zo zag ik eergisteren nog Saartje van Camp bij Spinvis.

Maar wat jazz zo mooi maakt is de passie van de muzikanten, niet dat andere muzikanten dat niet hebben, het is ook niet echt goed uit te leggen, maar toch is het anders. Ook het publiek is anders, ietsje ouder maar denk vooral niet dat het er saai aan toe gaat. Want al was het gisteren een zittend concert, het plezier droop er met dikke druppels af.

We volgen Jef trouwens al een lange tijd, en altijd kwam er wel iets tussen zodat we hem nog altijd niet live hadden bezig gezien.

Nieuwe CD.

En toen kwam zijn nieuwe cd uit: Spirit Control. Op een zondag hoorde ik voor het eerste live op de Nederlandse buis Crystal Nights, een nummer dat gaat over de aanslagen in Brussel … Het beschrijft ook de liefde voor ons land en in tijden zoals deze is dat mooi meegenomen.

Het nummer heeft een trage opbouw, het is alsof je persoonlijk op de trein in de metro zit en naarmate de rit vordert wordt het dramatischer en is Maalbeek de volgende halte. Ik was zo ondersteboven van dit nummer dat ik een hele dag een krop in de keel had en met mezelf geen blijf wist. Zo bloedmooi!

Het Depot

En toen kwam Het Depot met de aankondiging dat Jef Neve naar Leuven kwam, ik ben zelden zo blij geweest.

Het concert was trouwens betoverend, ontroerend en veel te snel voorbij, want Jef omringt zich met fantastische muzikanten. We mochten er ook bij zijn tijdens de soundcheck en dan pas zie je hoe hij zijn muzikanten zachtjes kneedt tot alles als een puzzel in elkaar past. Hij is trouwens ook nog eens een ongelofelijke lieve man …Jef is iemand die zijn muzikanten beter maakt, en naar wat ik kon zien is de liefde wederzijds. Iedereen mag input geven, krijgt veel respect en Jef dirigeert tot het een meesterwerk wordt.

Niks negatiefs

Maar een Jef Neve concert behelst meer, er is veel interactie met het publiek. Hij laat ook wel een beetje in zijn ziel kijken en vertelt tussendoor ook hoe zijn nummers tot stand gekomen zijn. De nummers gaan meestal over ervaringen die hij meemaakt, of dat nu een tocht is op het Kivumeer of dat hij oog in oog staat met gorilla’s, waar hij naar verluidt toch wel niet op zijn gemak was. Dat maakt dat je nog meer zijn songs beleeft .

Ik hoor het sommigen al vragen, was er nu niets negatiefs te vertellen en was er geen enkele kritische noot te bespeuren? Ik kan daar redelijk kort over zijn … Not a Thing! …Integendeel, ik zou nog uren kunnen doorgaan.

Soms is iets zo boeiend en inspirerend dat je gewoon moet luisteren en genieten.

Komt Jef in de buurt? Koop een kaartje en ga kijken, zelfs als je het niet mooi zou vinden (wat ik betwijfel) dan kan je toch in je vriendenkring vertellen dat je een icoon hebt gezien!

Cd: Spirit Control.

Foto’s & tekst : Gieke Merckx.

 

Meer artikels van deze auteur:

Weergaven: 73

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.