© Fotografie Bart Heleven - DI-RECT
Read Time:5 Minute, 50 Second

De Haagse helden van DI-RECT rocken al ruim twintig jaar non-stop, maar het vuur en de energie zijn sindsdien alleen maar gegroeid. In 2022 scoorden ze hit na hit met Through The Looking Glass en 90’s Kid . Eind dit jaar staan ze minstens tweemaal in een uitverkocht Rotterdam Ahoy. Voor het eerst in de geschiedenis, stak de 9-koppige band de grens over voor een tussenstop in een uitverkochte De posthoorn in Hamont-Achel. Deze wild hearts zijn beter dan ooit en wij waren er getuige van.

ISE

Spitsen werden afgebeten door de 17-jarige Limburgse Ise Smeets uit Bree, die zich op het podium gewoon als ISE laat aanspreken. Twee zaken vielen op toen ISE het podium betrad: haar zelfverzekerde tred en présence en het AC/DC High Voltage t-shirt. Twee keer gescoord en er was nog geen noot gespeeld.

© Fotografie Bart Heleven - ISE
© Fotografie Bart Heleven – ISE

Vanaf opener Reset tot afsluiter Go Cry stond het publiek (wij inclusief) met open mond en flapperende oren te luisteren naar het stemgeluid van ISE. Krachtig, 100% erop en mét een grain zoals we die ook kennen van Miley Cyrus (we moesten bij sommige nummers trouwens wat aan Cyrus denken). Zichzelf begeleidend op gitaar gedrenkt in galm en echo demonstreerde ISE wat ze allemaal in petto heeft. Van zacht en breekbaar tot krachtig uithalend en alles wat zich daar vocaal tussenin bevindt: ze kan het blijkbaar allemaal.

Sterke nummers en goede teksten ook trouwens waarbij het wat ingetogener Goodbye Letter ons zeker zal bijblijven. Af en toe ontwaarden we wat country invloeden met de bijhorende flips tussen gewone en kopstem.

Everywhere, everytime

Vervolgens was het de beurt aan de mannen waar waarvoor men vanuit alle omstreken tot ver in Nederland was afgezakt. De grote vraag is natuurlijk altijd of een band met de geschiedenis van DI-RECT nog wel een introductie behoeft. Na 23 jaar mag je verwachten dat je hoe dan ook op een bepaalde manier kennis hebt gemaakt met de Haagse rockers.

Een discografie waar je ‘u’ tegen zegt en een track record qua shows, waar je als liefhebber alleen maar van onder de indruk kan zijn. Met als recente kers op de taart de eigen shows in een volledig uitverkocht Ahoy. Om nog maar te zwijgen van de tours en shows op talloze festivals en evenementen. Kortom, je kan niet om DI-RECT heen.

Grenzeloos vertrouwen

De bijzondere tijd van lockdowns heeft de onderlinge banden binnen DI-RECT zo mogelijk nog meer versterkt. De vrienden werden familie en het toch al grenzeloze vertrouwen in elkaar groeit nog altijd. Wat resulteert in nieuwe muziek. Met naast de vertrouwde inbreng van Marcel Veenendaal, Spike van Zoest, Bas van Wageningen, Jamie Westland en Paul Jan Bakker nóg meer muzikaliteit. Dankzij bijvoorbeeld toetsenist Matteo Iannella, maar ook de inmiddels bekende blazerssectie, die het muzikale plaatje compleet maakt.

Wild hearts

Die nieuwe muziek wordt gewaardeerd. En inderdaad, da’s een understatement. Soldier On werd een pilaar in het recente repertoire van de band en het prachtige ‘Wild Hearts’-album werd in no time goud. Through The Looking Glass was in 2022 het meest gedraaide nummer op de Nederlandse radio en ook de opvolger 90’s Kid is een muzikaal schot in de roos. Met deze nieuwe troeven op zak was het voor DI-RECT een onstuimige festivalzomer. Van Paaspop tot Concert at SEA en van Parkpop tot Zwarte Cross, het was elk weekend all-in voor de band.

Alive and kicking

Zonder enige bewijsdrang en met een gezonde dosis nonchalance lacht DI-RECT de toekomst tegemoet. Met, na een aantal ramvolle zomers vol mooie festivals, straks in december alweer de derde eigen show in Ahoy. Omdat tradities er nu eenmaal zijn om in ere gehouden te worden, en ditmaal met niemand minder dan het Residentie Orkest als special guest.

How My Heart Was Won

Bovendien mochten we ook in 2023 nieuwe muziek van de band verwelkomen. Met How My Heart Was Won als eerste wapenfeit in januari. Waarna de mannen toe werkten naar een nieuwe zomer vol prachtige festivals, én een optreden op de beroemde Pinkpop mainstage. Met in 2025 het 25-jarig bestaan op de agenda, kunnen we eigenlijk alleen maar nóg meer moois verwachten.

Soldier on

Di-rect doet in De Posthoorn precies wat je van de Haagse band mag verwachten: gedragen ballads met allure, hoekige discostampers die uit het restafval van INXS zijn geplukt en natuurlijk de nodige meeklap en -springmomentjes. Tijdens Young Ones wordt het hele veld door Spike gesommeerd om de buurman of -vrouw – of wie zich als iets anders definieert – eens goed beet te pakken, om daarna massaal aan het dansen te gaan. Het ook niet verrassende hoogtepunt van de set is natuurlijk Soldier On; misschien wel het mooiste lied van Di-rect met Veenendaal op z’n best.

De muziek van de Hagenezen is een soort vinexrock; energierijke, comfortabel klinkende gitaarmuziek. Daar tegenover staat dat Di-rect met veel vakkundigheid en overtuiging speelt. Tel daar het charisma van Veenendaal bij op en je hebt een band die met gemak een groot publiek weet aan te spreken.

The band:

Marcel Veenendaal: Vocals

Frans “Spike” van Zoest: Guitar, Vocals

Paul Jan Bakker: Guitar

Bas van Wageningen: Bass guitar

Jamie Westland: Drums

Matteo Iannella: Keys

The setlist:

My Blood | Through The Looking Glass | 90s Kid | OMG It’s Happening | Sphinx | Born Again | Hibernation | Times Are Changing | Snakebite | All in vain | Wild hearts | Lovin’ the city | Young Ones | Soldier On | Walk with me | How My Heart Was Won

Tekst: Bart Heleven

Foto’s: Bart Heleven

Meer artikels van deze auteur:

Weergaven: 28

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.