Read Time:2 Minute, 12 Second

 

 

Sinds het bestaan van het duo in 2013 is er heel wat veranderd. Zo waren ze al te bewonderen op Werchter en Pukkelpop en hebben ze ook in andere landen de festivals platgespeeld.

 

 

Er is trouwens wel wat te vertellen over het duo. Zo zijn ze in Cuba geboren en wonen ze al een tijdje in Parijs.

De muziek hebben ze van hun vader meegekregen want die was lid van de wereldberoemde: “Buena Vista Social Club” een Cubaanse band die de wereld rond reisde en iedereen aan het dansen kreeg.

Hun muziek is wel wat moeilijk te omschrijven, want al hebben ze al van jongs af aan de folk invloeden bestudeerd van het Yaroba volk (Nigeria, Togo en Benin), toch hoor je heel wat andere invloeden. Zo hoor je ook wel Fusion Jazz, Soul en R&B en is er ook veel ruimte om te experimenteren. Ibeyi betekend trouwens in de Yoruba taal: Tweeling.

Ze zijn maar met twee… Lisa die de meeste zang voor haar rekening neemt en ook de toetsen, en Naomi die de cajon bespeelt, een soort houten kist die er uitziet als een oude versterker.

Maar wat een energie! Het depot was weer helemaal volgelopen, en dat was ook helemaal terecht, want buiten de AB hebben ze in het club circuit in België nog niet zo heel vaak opgetreden.

De sfeer was dus opperbest, opgewonden zelfs. Al was er zelfs een dame die het nodig vond om elke vijf minuten te schreeuwen en geluiden te maken met haar tong zoals je alleen op Afrikaanse bruiloften hoort. Volgens ons helemaal naast de kwestie. We zagen de link niet eens.

Maar voor de rest zal je ons niet horen klagen, want het was een pure trip. Je kwam ogen en oren te kort en de zusjes genoten echt wel van het terechte applaus dat ze telkens in ontvangst mochten nemen.

Ook coverden ze “Mama Said” van Nina Simone waaruit blijkt dat hun muziekkeuze subliem is. En toen ze “River” speelden (hun grootste hit) ging het dak er helemaal af. Het concert verveelde nooit en mocht er al een dipje in hebben gezeten, dan konden we ons nog altijd vergapen aan de schoonheid van de twee dames en vooral aan de haardos van Lisa – Kaindé.

Ibeyi heeft ondertussen een serieuze reputatie opgebouwd en bevestigde dat in het depot, en wat ons betreft zijn ze gewoon: “The Nicest Twins on Earth” al ken ik een aantal tweelingen die heel dicht in de buurt komen.

CD: Ash.

Lisa Kaindé Dias: Zang & Toetsen.

Naomi Diaz         : Zang , percussie ( Cajon ).

http://www.ibeyi.fr

Tekst: Gieke Merckx

Foto’s: Dirk Sevenants

Meer artikels van deze auteur:

About Post Author

Dirk Sevenants

I am a passionate and experienced photographer who tries to approach photography in a creative way. I am interested in almost all aspects of photography but I focus mainly on Concert-, DANCE- and “theme-oriented” modelphotography. Ond.nr : 0677.569.744

Weergaven: 123

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.