Peter Hook and The Light bracht zijn New Order en Joy Division-verleden naar Het Depot, 14 november 2023

Read Time:1 Minute, 51 Second

De bassist van Joy Division en New Order bracht zijn band dinsdagavond naar Leuven. Het zijn overwegend mannelijke 55-plussers die toestromen bij de ingang van het Depot. Ze gaan een lange avond tegemoet. Tweeëneenhalf uur duurt de hommage van Peter Hook & The Light aan de albums Substance van zowel New Order (1987) als Joy Division (1988).

De zaal lijkt zo goed als uitverkocht. Ik stop met het tellen van de shirts met het artwork van ”Unknown Pleasures”. Er staan acht gitaren op het podium. Op de versterkers is ‘Guitar Nero’ en ‘Salford Rules’ gekalkt.

De eerste helft van de avond gaat helemaal over New Order, de band die in 1980 verrassend fris en optimistisch herrees uit de as van Joy Division en die tot op heden productief is. Tijdens “Ceremony” wordt de wat bedeesde zaal iets losser. “Everything’s Gone Green”, vervolgens, heeft alles in zich dat New Order zo New Order maakt: die opgejaagde synths, dat typische gitaarloopje, die lekkere baslijn, alles. Wel zit Hook er qua toonsoort even helemaal naast met “Show me the way”.

Het valt sowieso op dat de gitarist van de band de hogere zangpartijen regelmatig even overpakt.
Hook zijn stem is niet altijd even geschikt voor de New Order-nummers. De setlist pakt fijn door met achtereenvolgens “Temptation”, “Blue Monday”, ”Confusion” en “The Perfect Kiss”, maar zakt daarna voor de minder fanatieke New Order-fans iets in.

Na een pauze is de beurt aan Joy Division. “No Love Lost” zorgt meteen voor kippenvel. Hook trakteert ons op veertien Joy Division nummers, waaronder ook minder voor de hand liggende. Het wordt al snel duidelijk dat het overgrote deel van de zaal voor deze set is gekomen. Hoewel het publiek de hele avond verrassend ingetogen blijft zien we hier en daar zowaar wat actie ontstaan. Natuurlijk komen alle obligate nummers als ”Transmission” ,”She’s Lost Control” en ”Atmosphere” allemaal langs.
Afsluiter ”Love Will Tear Us Apart” krijgt massaal bijval uit de zaal.

Maar als muziekfans zullen we geweldige muziek nooit vergeten. En vanavond is dat wat Hook and the Light in royale porties serveerde. Het enige wat de meesten van ons zullen vragen als we vertrekken: wanneer komen ze terug?

Meer artikels van deze auteur:

About Post Author

Johan Allaert

Meer info op http://johanallaertphotography.be

Weergaven: 43

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.