Read Time:3 Minute, 3 Second

2 November 2017, ‘Het Depot’ in Leuven zit weer uitgeladen vol om Heather Nova te verwelkomen, de zangeres uit Bermuda, die bekend is van haar pop-rock hits uit de jaren ’90 als “Walk This World” en “Island”.

Het concert, waarvoor de voltallige band werd opgetrommeld, staat geheel in het teken van haar wereldwijde doorbraak met het klassieke album ‘Oyster’. Begin jaren 90 maakte de wereld kennis met haar unieke stemgeluid en de toen nooit eerder vertoonde combinatie tussen cello en distorted gitaren. De single ‘Walk This World’ bracht een welkome frisse wind in de popmuziek en werd een wereldwijde hit gevolgd door een tour van twee jaar en bijna 300 concerten. Een trip down memory lane voor alle Heather Nova fans en iedereen die met weemoed terug kijkt op de gruizige gitaarmuziek van de jaren negentig.

De support-act tijdens de Oyster tour van Heather Nova is weg gelegd voor Ed Prosek.

Ed Prosek is een singer-songwriter uit California. Hij wist het Leuvense publiek te bekoren met zijn intieme stem en eerlijke pop-folk nummers, waarbij zelfreflectie en zijn wereldse kijk hem onderscheiden van andere jonge songwriters. Zijn repertoire bestaat uit muziek die is opgebouwd uit prachtige, gevoelig lyrische teksten. Een aangename kennismaking met een intrigerende muzikant.

Met hoge verwachtingen kreeg het Leuvense publiek waarvoor ze gekomen waren: Een Heather Nova zoals we haar kennen uit de jaren 90.

Ze opende de show met de hit “Walk this world”, waarmee ze onmiddellijk de zieltjes van het Leuvense publiek won. Van achter de fleurige micro speelt ze akoestische gitaar, wisselt ze af en toe met de elektrische variant en zingt ze nog steeds met een opmerkelijke schoonheid en elegantie.

Krachtige ballads en sterke popsongs werden aan een strak tempo afgewisseld met hardere melodieuze nummers. Het album Oyster heeft de tand des tijds duidelijk zeer goed doorstaan en blijft ook in de 21ste eeuw nog steeds overeind.

    

Een intiem moment werd bereikt tijdens het wondermooie “Blind” waarbij Heather begeleid werd door 2 cello’s, op meesterlijke wijze bespeeld door Arnulf Lindner, een Oostenrijkse multi-instrumentalist en Midori Jaeger, een waardige opvolgster van Heathers trouwe metgezel Nadia Lanman.

Alle nummers van het album passeerden de revue, waarbij Heather ze wist uit te voeren volgens een standaard die zelfs hoger was dan die op de opnames.

Een climax werd bereikt met “Maybe an angel” en “Winterblue”, waarin Heather Nova vocaal wisselt tussen haar gewone micro en één met elektronische effecten. Eens het nummer op gang was gekomen, moest “le moment suprême nog komen. Gitaar-virtuoze Berit Fridahl ging helemaal los tijdens een verbluffende solo. Een vrouw met “the rhythm” in haar vingers. Prachtig.

 

Die magische momenten werden verdergezet met de interpretatie van de prachtige hit “Doubled up”, die het concert op magistrale manier afsloot. Heather Nova keerde nog terug voor het prachtige “Sea Glass”, “Like lovers do” en “Sugar”.

Heather’s stem is magisch, delicaat en toch krachtig. Zelfs als je haar muziek niet kent, maar wel zin hebt in dit genre, moet je haar zeker eens bekijken.

Een prachtig concert van een niet te classificeren artieste die vanuit een pure, oprechte, eerlijke attitude al een even indrukwekkende carrière heeft, momenteel (ver) weg uit de spotlights.

The band:

Heather Allison Frith: Vocals, Guitar

Berit Fridahl: Electric guitar

Arnulf Lindner: Electric guitar, Cello, Backing vocal

Midori Jaeger: Cello, Backing vocal

Luke Bullen: Drums

Their playlist:

Walk this world – Heal – Island – Throwing fire at the sun – Maybe an angel – Truth and bone – Blue black – Blind – Walking higher – Light years – Verona – Doubled up – Winter blue – Sea glass – Like lovers do – Sugar

 

Foto’s: Bart Heleven

Tekst: Bart Heleven

Meer artikels van deze auteur:

Weergaven: 279

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.