Zelf brak hij door in 1997 met de wereldhit Save Tonight. Vervolgsuccessen kwamen er niet echt, en het is dan ook al ruim twintig jaar geleden sinds Eagle-Eye Cherry voor het laatst in België was. Met de kersverse plaat ‘Streets of You’ op zak kwam daar gisteren in het Leuvense Depot echter verandering in.
Back to the roots
De Zweedse singer-songwriter Eagle-Eye Cherry komt uit een muzikaal nest. Zijn vader is de Amerikaanse jazzartiest Don Cherry, en zijn al zijn broers en zussen gingen ook de muziek in (de bekendste zus, Neneh Cherry, scoorde hits als Buffalo Stance en 7 Seconds).
In 1998 scoorde de Zweedse artiest zijn eerste grote internationale hit met Save Tonight. Ook een Grammy-nominatie kon ie al snel op zijn conto schrijven. Dankzij zijn succes kwam Cherry in aanraking met Carlos Santana, met wie hij de studio indook en ging toeren. Na zes jaar van continu touren en het uitbrengen van drie albums, waarbij meer dan drie miljoen platen werden verkocht, laste Eagle-Eye Cherry een pauze in.
Toen de Zweedse muzikant in Nashville de legendarische Black Bird-studio bezocht, werd hij geteased om weer muziek te gaan maken. Terug in Zweden vond hij de inspiratie en creëerde hij samen met Ollie Olson, David Lindgren Zacharias en Anders Petterson zijn nieuwe album ‘Streets Of You‘.
Ingrediënten
Eagle-Eye Cherry opent met het opgewekte Been Here Once Before, wat gezien zijn magere tourverleden in België vrij toepasselijk is. Cherry is inmiddels precies een halve eeuw oud, maar heeft de tand des tijds prima doorstaan. Hij staat op het podium met een enthousiaste, maar integere flair. En dat is wellicht ook hoe zijn muziek het beste kan worden omschreven: uitstekend geformuleerde poprock, met flink wat invloeden uit americana en soul. Cherry beschikt bovendien over een enorm soulvolle stem met een rauw randje, zo eentje die je in het rijtje van Otis Redding en Amy Winehouse kan plaatsen. Daarnaast wordt hij ondersteund door een uitstekende liveband met vooral een heel sterke gitarist en bassist. Dé ingrediënten om dit laatste weekend van april tot een geslaagd einde te brengen.
Streets of You
Deze tour staat in het teken van ‘Streets of You’, Cherry’s vijfde album die vorig jaar het levenslicht zag. Toch komen er van dit album vanavond maar drie tracks voorbij. Naast de aanstekelijke titelsong zijn dat Come what may en Remember to Breathe. De setlist benadruk voornamelijk Cherry’s tweede album ‘Living in the Present Future’, wat opvallend is omdat dit in commercieel opzicht niet zijn meest succesvolle album is. Echter is het wel de plaat waarop de meeste zogeheten ‘fan favourites’ staan, zoals Together. In het ongeveer volle Depot gaan de heupen los op dit bluesy rocknummer, waar Cherry ook nog eens een stukje van The Beatles’ Come Together aan vastplakt.
Springsteen
Dankzij zijn Amerikaanse vader bracht Cherry een groot deel van zijn jeugd in New York en het nabijgelegen New Jersey door. En wie aan de muziekscene van New Jersey denkt, denkt aan Bruce Springsteen. Hij is een van Cherry’s grootste helden en dat is heel duidelijk terug te horen. De zanger voegde er nog een extra Springsteen-randje aan toe door een cover te spelen van Atlantic City: een ode aan The Boss en aan de regio waar Cherry zelf ook sterke herinneringen aan heeft.
Groei
Cherry maakt van begin af aan al een goede indruk, maar lijkt naarmate het optreden vordert alleen maar verder te groeien in zijn zelfverzekerdheid en zijn ongenaakbare optimisme. Waar sommige Scandinavische artiesten soms wat last hebben van onbedoelde afstandelijkheid of zelfs arrogantie, is Cherry een enorm toegankelijke persoonlijkheid met heel veel likeability. Hij zorgt ervoor dat de sfeer in de zaal anderhalf uur lang goed blijft, en zelfs liedjes uit de diepste diepten van zijn oeuvre klinken daardoor ineens alsof het allemaal hits zijn geweest. En dat had eigenlijk wel zo moeten zijn, want muzikaal staan zijn songs als een huis en de hitgevoeligheid druipt ervan af.
Save Tonight
En zo tilde Cherry de show langzaam maar zeker naar het hoogtepunt, dat in de reguliere set z’n piek bereikt met Are You Still Having Fun. Maar dan volgt in de toegift natuurlijk nog die onsterfelijke hit. Save Tonight is al 22 jaar een poprockklassieker, dat in Leuven op een ultrawarm onthaal mocht rekenen. Het was Cherry’s enige mainstreamsucces, maar hij heeft ‘m niet nodig om ook deze avond te ‘redden’. Dat is na zo’n sterk optreden helemaal niet meer nodig, maar het is wel de ultieme kers op de taart. Eagle-Eye Cherry is veel meer dan een eendagsvlieg, en verdient het eigenlijk ook niet om onder die term de muziekgeschiedenisboeken in te gaan. Het is te hopen dat het niet weer twintig jaar duurt voor hij weer in de tourbus stapt.
The band:
Eagle-Eye Lanoo Cherry: Vocals, Guitar
Coma Svensson: Guitar
Sven Lindvall: Bas
Niklas Lind: Drum
Daniel Fridell: Keys
The setlist:
Been Here Once Before | She Didn’t Believe |Falling in Love Again | Streets of You | Together | Remember to Breathe | Atlantic City (Bruce Springsteen cover) |Come what may | Something | Crashing Down | Long Way Around | Miss Fortune | This Paralysis | Are You Still Having Fun? |
Lonely Days (Miles Away) | Save Tonight
Tekst: Bart Heleven
Foto’s: Bart Heleven
Meer artikels van deze auteur:
- Jasper Steverlinck in het depot – Is there still life on mars?
- KT Tunstall in Het Depot – Suddenly we see her again
- Milo Meskens in Het Depot – A “new beginning” for a rising star
- John Scofield in Het Depot – A legendary 66 year old jazz combo
- Esther & Fatou in Het Depot – Een thuismatch “Until Dawn’
- Dotan in Het Depot – Hungry to come back home
- Novastar in Het Depot – The Best has come to Leuven
- Matt Simons in Het Depot – No one can do it better
- Mike & the Mechanics: Het vervolg van hobbyband Genesis
- Tout Va Bien – “Wie heeft er hier allemaal een kater?” – OpeningsUUR KULTUUR
- Gavin James in Het Depot – The story of a “Book of love”
- Gary Numan in het depot – De verrijzenis van een new wave legende
- K’s Choice in Het Depot – Unplugged memories
- One day there was Asaf Avidan in Het Depot
- Kim Wilde in Het Depot – Comeback of the Wilde side
- Daan in Het Depot – “Sorry, we hebben er teveel goesting in, dankjewel voor je begrip”
- Black Box Revelation in Het Depot – Blown away
- Glenn Hughes in Het Depot – The stormbringer has arrived
- Absynthe minded in Het Depot – Een comeback out of the jungle
Weergaven: 74