Read Time:3 Minute, 0 Second

Waar we elk jaar naar uitkijken is de Leuvense Jazzweek. In Leuven zijn dan op verschillende plaatsen Jazz te bewonderen van een hoogstaand niveau. Zo zijn er via 30CC geweldige concerten te bewonderen in de Stadsschouwburg en op andere plaatsen, en zijn er ook concerten in Het Depot.

Daar Het Depot onze tweede thuis is zijn wij gaan kijken naar Zara McFarlane!.
Zara is een Dertig jarige Britse die haar thuisbasis heeft in East-Londen en de dochter is van Jamaicaanse ouders. En dat hoor je ook in haar muziek. Buiten soul hoor je ook reggae en Caribische invloeden en dat maakt het tot een bruisend geheel.
Niet voor niets won ze in 2014 de MOBO Award voor beste Jazz act en werd ze in “The Guardian” geroemd om haar magnetische aantrekkingskracht. De Kenners onder ons zullen haar ook wel kennen van: “Jools Holland”, een bekend muziekprogramma in de UK waar ze al drie keer te gast was. Jools Holland is overigens ook volgende maand in Het Depot te bewonderen.
Maar wat ons voor eeuwig plus 1 dag zal bijblijven is haar stem!..Zo wondermooi!…Ze strooit met sterrenstof, ze danst en ze is grappig. We hebben trouwens meer mensen zien dansen dan op een gemiddeld rockconcert.
Bij jazz duren songs nooit drie minuten. Het is te zeggen waarschijnlijk is dat in het begin wel zo, maar bij een concert worden die uitgesponnen en gekieteld tot vaak zeven minuten. dat is geweldig want zo laat iedereen het beste van zichzelf zien, zo speelde de drummer een solo waarbij er een krop zich spontaan in onze kelen kwam nestelen. 
 
Wat jazz ook zo leuk maakt is dat het plezier er in dikke druppels afloopt en de facinerende interactie tussen de bandleden. Zo zag je vaak kleine dingetjes die de bandleden onder elkaar spontaan uitwisselden en hoorde je aan de lachjes dat ze met elkaar aan het dollen waren.
 
Soms heeft een concert wel hoogtepunten , maar zijn er ook wel rustigere momenten, dat was bij Zara McFarlane helemaal niet aan de orde . Maar toch was er een song waarvan ik week werd en mijn knieën een beetje begonnen knikken “ Police and Thieves” . Zara toonde met haar stem waarom ze zo geroemd wordt in de pers!. 
Het concert duurde meer dan twee uur , maar vloog als een lentebries voorbij en na 3 bisnummers kreeg Zara een oorverdovend en verdiend applaus.
Meestal gaan we na een concert meteen naar huis , maar nu bleven we plakken in de foyer, de droge kelen en de adrenaline moesten nog een beetje verwerkt worden, en toen bijna iedereen de donkere nacht was gaan opzoeken , kwam plots uit het niets Zara de foyer binnengewandeld. Toen we haar vertelden dat we onder de indruk waren van haar stem kregen we plots 3 zoenen!.
We hebben na thuiskomst Zara Mc Farlane in een klein doosje gestopt, ze zit daar in geweldig gezelschap want ook Radiohead en Jef Neve zitten in die doos. Ik weet het zeker dat die het met elkaar kunnen vinden.
Laatste CD: Arise (Brownswood, 2017).
 
Tekst & Foto’s: Gieke Merckx.
Zara McFarlane.
Jazzweek Leuven.
Zara McFarlane.
Cello…Zara McFarlane.
Zara McFarlane.
De Drummer!
Zarah McFarlane.

Meer artikels van deze auteur:

Weergaven: 370

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.