Read Time:3 Minute, 42 Second
Dit weekend was er weer de jaarlijkse hoogmis van de amateur kunsten in Leuven. Er zijn dan overal in de stad geweldige acts te bewonderen van mensen die dit niet op professioneel vlak beoefenen.
Maar,…Dat betekend helemaal niet dat daar afbreuk gedaan wordt aan kwaliteit.
Zo was er een geweldige tentoonstelling van de vier fotoclubs die Leuven rijk is, en daar waren pareltjes te bewonderen. Ik ben verplicht om dat te vermelden vooral ook omdat de recenten van dit proza daar ook te bewonderen waren.
Maar er was veel meer . Er was theater, dans en ook veelbelovende muziek.
Zo kwam er een klassiek geschoold orkest uit Taiwan ( Shi Xian Huqin Orchestra ), allemaal dames en die speelden op een soort stok met een snaar aan, een soort Taiwaneese Viool..En onderaan hing dan een vierkantig bakje gemaakt uit kiekendraad of zoiets !
Het speciale was dat ze samen een concert gingen spelen met een Leuvense Band: “Jan en Alleman”.
Hoewel Jan en Alleman niet direct een belletje doet rinkelen verschaffen we hier graag wat duidelijkheid. Jan Geuns is de artistieke leider en de iets ouderen onder ons zullen hem ook wel kennen als de begeleider van de immens populaire Eva Maria, die destijds op de BRT nog programma’s presenteerde als “Mezza Musica” . Eva was eigenlijk een Oostenrijkse, maar iedere mannelijke Belg die nu zowat tachtig lentes telt kreeg knikkende knieën en zwetende handen na het aanschouwen van zoveel schoonheid en van haar prachtige lach.
Hoe echter de samenwerking tot stand kwam met Jan en alleman en onze Taiwanese vrienden is echter niet alledaags ..Zo werden er bandjes uitgewisseld naar elkaar toe via internet en werden er songs gekozen.
Zo speelden de dames uit Taiwan mee als Jan en Alleman bekende Weense en Hongaarse deuntjes speelden, en ook omgekeerd speelden Jan en zijn ensemble mee op de Taiwanese deuntjes die ons iets minder bekend in de oren klonken.
Zelfs de Ambassadeur van Taiwan was naar de Predikherenkerk te Leuven afgezakt, er werden vlaggen en wimpels uitgewisseld en er werd verbroederd dat het een lieve lust was. Het concert was echter ontroerend en het was prachtig om te zien hoe twee werelden die op het eerste gezicht zelfs geen raakpunten hebben zo mooi samenvloeiden.
Het was echter niet zo gemakkelijk als het op het eerste zicht zou lijken. Want al hadden ze meer dan waarschijnlijk thuis heel veel zitten oefenen om die rare Westerse deuntjes onder de knie te krijgen , ze hadden elkaar pas voor de eerste keer ontmoet de dag van het concert zelf. De Dames en meegereisde fotografen spraken echter enkel hun eigen moedertaal , maar er was ook wel een medewerkster van de stad Leuven met Taiwanese roots die alles keurig vertaalde.
Rest me nog te zeggen dat we danig onder de indruk waren van de openheid en de uitzonderlijke vriendelijkheid van de dames en hun begeleiders. Het is jammer vast te stellen dat wij dezelfde spontaniteit en openheid voor een deel zijn verloren. Het deed zo’n deugt om een tijdje in het gezelschap van deze dames te mogen vertoeven. We ondergingen met veel plezier de liefde en de selfies die ze mee namen naar een volgende plek.
Ik hoop dat er banden zijn gesmeed en dat Leuven zijn zonen of dochters ook eens naar Taiwan uitstuurt, dit om maar te zeggen dat wij met plezier een data vrijhouden in onze Agenda
Met oprechte dank aan de lieve dame die alles vertolkte waardoor het net iets gemakkelijker ging 🙂 …

Foto’s en Tekst: ©Gieke Merckx.

Shi Xian HuQin Orchestra
Shi Xian HuQin Orchestra
#Taiwan
Shi Xian HuQin Orchestra
Jan & Alleman
Jan Geuns.
Taiwanees Muziekinstrument…
Cello.
Klarinet.
Shi Xian HuQin Orchestra
De Fans…
Shi Xian HuQin Orchestra
Jan & Alleman.
#Taiwan
Shi Xian HuQin Orchestra

Meer artikels van deze auteur:

Weergaven: 340

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.