Read Time:3 Minute, 54 Second

Eerlijk gezegd waren we er ook niet echt gerust in toen we een tijdje terug vernamen dat Sinead O Connor naar: “Het Depot” in Leuven kwam.We herinneren ons nog levendig dat ze live op TV een portret van de toenmalige paus verscheurde. Puriteins Amerika reageerde toen furieus, al hadden wij er veel minder moeite mee , want dat was in de tijd dat het kinderschandaal in de kerk losbarstte.

Trouwens iemand die de wereld tegen zijn geweten schopt  verdient wel beter dan behandeld te worden als een paria. Want er dient gezegd te worden dat vanaf toen de ster van Sinead wel minder begon te fonkelen, en dat was onterecht. Ze had in ons geval nog meer respect gekregen en we hadden haar nog steviger in onze armen gesloten.

Maar toen ze nog niet zo heel lang geleden aan de wereld vertelde dat ze zich bekeerd had tot de islam moesten ook wij onze wenkbrauwen fronsen. Niet dat we een probleem hadden met de islam op zich , maar toen ze in een video beweerde dat ze niets meer wilde te maken hebben met het blanke ras waren ook wij wel even van onze melk.

Ondertussen weten we uiteraard wel dat de zangeres een Bi-Polaire stoornis heeft en dus met enige regelmaat euforie afwisselt met diepe dalen.
We waren er dus zoals gezegd niet gerust op . Ook al niet omdat een aantal vrienden voor diezelfde regel niet wilde komen. 

Maar omdat we vooroordelen haten en dus wel eerst zelf wilden zien of er van de geruchten over stemproblemen en een saai concert klopten, moesten we gaan kijken.

Het Concert.

Het concert was uitverkocht, en toen we daar een uur op voorhand aankwamen zagen we het al. Er stond al een lange rij, en in Het Depot gebeurd dat enkel als men schrik heeft dat men geen plaats meer zal hebben …Dat is ook nodig als men wil dat er op de voorste rijen nog plaats is, of dat men zich met enige rust en zonder bloedvergieten kan nestelen in de rode zetels.

Er heerste ook een soort spanning, je kon die moeilijk plaatsen, het was alsof je opnieuw op de schoolbanken zat en een examen moest afleggen waarvan je wist dat je de stof wel onder de knie hebt, maar wat als je plots een black-out had?…of je kreeg verlammingsverschijnselen in je schrijfhand en je kon niets meer neerpennen!… Of in het ergste geval dat je de spiekbriefjes niet meer kon vinden van de vragen die met grote zekerheid gesteld gingen worden?

En toen begon het. Her werd muisstil! , al duurde dat maar één song, en vanaf toen ging het dak eraf. Alle voorgaande vooroordelen werden met uiterste precisie getackeld zodat er geen splinter meer over bleef, en wat die stem betrof , daar was totaal niets aan veranderd. Integendeel ze klonk zelfs nog iets voller .

Het moet gezegd , een lachebekje zal Sinead nooit worden, maar ze genoot met volle teugen van het enthousiast publiek dat haar meteen in de armen sloot. 

Ze bracht onder ander: “Nothing compares to U” een cover van Prince die haar wereldberoemd maakte en daarin werd meteen ook duidelijk dat ze nog steeds dezelfde gouden stem heeft. Maar het hele concert zat zo vol met mooie dingen dat haar wereldhit er niet boven uit steeg. En begrijp ons niet verkeerd dat is een compliment.

Wat ik niet zo begrijp is dat ze nooit meer haar andere grote hit “Troy” wil zingen, maar meer dan waarschijnlijk kom ik dat de komende dagen wel te weten, we hebben namelijk veel muziekliefhebbers in onze vriendenkring.
Maar mijn lievelingsnummer blijft toch nog steeds: “The Emperor’s new Clothes” …we krijgen daar nog steeds kippenvel van op plaatsen waar dat eigenlijk niet is toegestaan.

O Connor speelt nu wel met een band, en dat maakt haar muziek intenser en voller. Maar wat het speciaal maakte was dat dit concert voorlopig het enige is in Belgie en dat diegenen die erbij waren iets behoorlijks uniek hebben meegemaakt.

Dat bleek ook na het concert, zelfs uren erna zat de Foyer bomvol , en werd er maar over één ding gepraat en dat was over: Sinead O Connor , en over het feit dat ook nu Shuhada SadaQat met beide armen werd omarmt. 

Muziek is liefde, en daar horen vooroordelen niet in thuis, die laten we aan de cultuurbarbaren die alles wat niet in hun kraam past meteen neersabelen. 

Tekst & Foto’s: Gieke Merckx.

Sinead O Connor aka Shuhada SadaQat.

Sinead O Connor
Sinead O Connor…
Shuhada Sadaqat
Shuhada Sadaqat


Meer artikels van deze auteur:

Weergaven: 437

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.