Read Time:2 Minute, 47 Second

Zondag 20 mei, een stralende dag vandaag en op weg de 2e editie van CIRKL naar Leuven, een stad die voor mij een beetje een 2e thuishaven begint te worden, vol muziek en artistieke, lichamelijke kunstenarij die ten volle wordt ondersteund door de Leuvense stad waar het publiek alleen maar dankbaar voor kan zijn.

Het is tenslotte niet makkelijk om kunst en met name circuskunsten in de aandacht te houden, om dan nog niet te spreken over de kosten die hier toch wel een groot aandeel van de koek eisen om de ontwikkeling ervan te ondersteunen.

 

Famille Choisie

Carré Curieux, Cirque Vivant is een toonaangevend gezelschap in het Belgische circusleven. Met “Famille Choisie” brengen ze minimalistisch circus, circus van intense gevoelens zoals boosheid, passie en vriendschap, herinneringen, feesten, kindertijd en zo veel meer. Kortom “samenleven”. De vier vrienden weten perfect weer te geven wat vriendschap en alles wat daarbij hoort weer te geven in hun act. Tafels zijn een rode draad door hun performance, het object waar ze zowat alles mee bouwen. Hun creativiteit en acrobatie heeft geen grenzen  …ja zelfs met tafels weten ze je aan het lachen te krijgen. Ze maken een heus paard met staart en kop waarbij deze weer dienst doet als lijf en een  mopdweil als staart, ze kruipen onder de tafels door, vangend achter elkaar. Het doet je denken aan hoe het vroeger echt was en hoe kibbelen en bekvechten  en het weer goedmaken de grondwetten zijn van echte vriendschap tot de dood je scheidt.

Heel stil wordt het als één van de artiesten opkomt met een windvogel van zeer dun plastiek(folie), zo zacht bewegend dat je  begint mee te zweven op de golven van het ritme. Prachtig om te zien en zo rustgevend….

De diabolo wordt blind bespeeld, onder het bewonderend oog van iedereen. Een éénwieler wordt al dansend bereden, als zijnde een lichaam ééngeworden met zijn fiets. Er wordt geblazen op een reuzehoorn en jawel, de tafels worden weer opgebouwd om als dansondergrond te gebruiken. Het kersttafereel met feestritueel wordt herdacht en het familie-, vriendschapsgevoel komt naar boven met een heuse dronk op de samenhorigheid en de vreugde van de  kerstboodschap is een feit.

 

En als je dan denkt dat het al mooi geweest is, komen ze met nog straffer werk!

Emmers met zeepsop worden bovengehaald en talloze prachtige zeepbellen komen tevoorschijn. Ongelooflijk wordt het als er rook in de bel wordt geblazen en bij het uiteenspatten een mooie rookwolk zichtbaar wordt. Sterker nog als er gas in een zeepbel wordt gebracht, aangestoken wordt en ontvlamt.

Je komt van de ene verwondering in de andere bij het zien van dit schouwspel dat je geen enkel moment de kans geeft om je aandacht te verliezen een gans uur lang.

Het mag zeker gezegd worden, ze zijn grandioos en Belgisch!!

Mocht het zijn dat circuskunsten een plekje in je hart hebben en je een beetje mogen boeien dan moet je dit gezelschap zeker gezien hebben in hun rode “Maison Curieuse”.

(De regisseuse van de voorstelling is Titoune Krall, van Cirque Trottola)

Ook nog te zien op 09-10-11-12/08/2018

Theater Op de Markt – Hasselt (BE)en nog andere locaties in het land deze zomer….be there!!

 

Verslag en foto’s : Sonja Schepers

Met dank aan de organisatie van CIRKL,Leuven -Jonas Van Soom

 

Meer artikels van deze auteur:

About Post Author

Sonja Schepers

Hey, ik ben Sonja Schepers Dit zegt waarschijnlijk weinig maar door een paar regeltjes te schrijven kan ik misschien mijn persoon wat toelichten. Altijd al ben ik geïnteresseerd geweest in kunst, in eerste instantie tekenen. Een viertal jaar geleden heb ik mijn interesse dan ook omgezet in daden en naar de kunstacademie in Heusden-Zolder gestapt met een vat boordevol ideeën en de drang om dit op papier te zetten. Met vallen en opstaan kon ik toch een aantal mooie dingen verwezenlijken, het zit er in maar er is nog een lange weg te gaan. Van het één komt het ander en fotografie stapte al snel mee in deze trein. In combinatie met mijn grote passie “muziek”, vooral live concerten, van allerhande genres, ben ik met de website “Rootstime” gaan samenwerken en maak ik als fotografe reportages van bands allerhand, die op de site gepubliceerd worden. De interesse voor het creatieve in de mens geniet steeds mijn volle aandacht. ​ Als studerend fotograaf ben ik steeds op zoek naar de ziel in het gegeven en probeer dit ook zo vast te leggen. Zo heb ik ook een passie voor oude gebouwen, architectuur, de geschiedenis en het verhaal dat erachter schuilt. Altijd op zoek naar….. So hereby I salute you……. always looking for a “TriggerFinger” moment!

Weergaven: 123

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.