Read Time:3 Minute, 53 Second
Voor we beginnen moeten we eerst wel een ballonnetje doorprikken. Want velen denken dat The Sugar Hill Gang de uitvinders zijn van de Rap en de latere Hiphop . Helaas klopt dat niet, er waren toen al wel pogingen geweest alleen  bevonden die zich enkel ondergronds .
 
Maar ze hebben het wel op de kaart gezet , vanaf de single: ‘Rappers Delight’ is alles in een stroomversnelling gegaan. Het was een rauw nummer voor die tijd , er zat een geweldige beat onder en zelfs de lyrics waren geweldig . Niemand herinnert zich nu de namen nog , maar als we zeggen dat het trio naar de namen : Wonder Mike , Master Gee en Big Master Hank luisterden dan valt iedereen zijn euro meteen weer . De single zag het levenslicht in 1979.
 
 
Rap was toen nog een nieuw genre en net als bij Rock&Rol had de iets oudere generatie het daar wel wat moeilijk mee . Zo hadden de toenmalige ouders een heilige schrik dat hun dochters ooit zouden thuiskomen met zo een kerel met lang haar, blinkende kettingen rond de nek en minstens één gouden tand!. Het woord bitch heeft toen ook wel een nieuwe dimensie gekregen.
 
Het moet dus gezegd dat het op zijn minst zeer interessante jaren waren op muziekvlak en alhoewel het genre nog steeds tegenstanders heeft is de stijl al lang ingeburgerd vooral bij de jeugd, en zo hoort het ook. De jeugd mag zich nooit teveel bezighouden met de muzieksmaak van hun ouders en moet op zoek naar vernieuwingen.
 
En gisteren stond ‘The Sugar Hill Gang’ dus op de Oude Markt in Leuven!..
 
Heel de Markt afgeladen vol, kijkend naar de drie rappers die bij nader inzien met vier bleken te zijn. Maar wat later bleek ( en ik zuig hier echt niets uit mijn duim ) dat de toetsenman maar beschikte over één arm!. na afloop bleek de man aan de knoppen ook nog blind te zijn maar bleken Wonder Mike & Master Gee geheel door de tand des tijds gespaard gebleven te zijn . Straffer nog, ze gaven daar een show weg waar menig rapper jaloers zou op zijn . Big Master Hank is helaas in 2014 overleden.
 
Wonder Mike doet nog steeds wat hij vroeger deed , hij rapt er vrolijk op los , het publiek opjuttend maar de show wordt helemaal gestolen door Master Gee !. Tenminste ik denk dat het Master Gee is , geheel gekleed in een mooi lichtblauw pakje en zwaaiend met zijn scepter .
 
Alle hits passeerden de revue en als toemaatje kreeg het publiek uiteraard ‘Rappers Delight’ die de markt volledig in brand stak!.
 
Ouderen werden weer jong, en jongeren keken verbaasd naar hun ouders die plots begonnen mee te dansen, en nog erger ook nog begonnen mee te zingen. Ik zag zelfs plots iemand uit een rolstoel springen die plots kon lopen , al zal dat misschien wel mijn verbeelding geweest zijn . 
 
De confetti machine werkte helaas niet zo goed , want er kwamen maar 12 papiersnippers uit , maar dat heeft dat amper het enthousiasme getemperd 
 
In ieder geval was het een memorabele avond, het publiek was in de wolken en de jeugd bleef een beetje verbaasd achter , tenslotte hadden die de dag ervoor zitten luisteren naar: ‘Lil Kleine& Ronny Flex’ ( Sex & Drugs ).  Ook wel Rap !, maar dan voor beginners.
 
Na afloop doken we de kroeg in, tenslotte moest Level 42 nog komen, en die waren rond dezelfde tijd ook wel iconen!..
 
Foto’s: Gieke Merckx & Johan Driesmans …Tekst: Gieke Merckx.
Master Gee
Wonder Mike ( Johan D ).
Master Gee.
Wonder Mike ( Johan D ).
13 Augustis 2017.
Wonder Mike .. Johan D.
Oude Markt.
Filming with Smartphone.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meer artikels van deze auteur:

Weergaven: 51

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.