Read Time:2 Minute, 35 Second

San Salvadore…Deux Toms; Douze Mains et une Tambourin

Gisteren was het weer zover: “De wereldfeesten” in Leuven!. We gaan daar graag naartoe, al was het om weer eens tussen mensen te vertoeven die een open blik hebben, die de wereld nog durven omarmen en die nieuwsgierig zijn naar andere culturen en de daar bijhorende prachtige muziek.
De sfeer is geweldig, er wordt gedanst en er zijn uit alle windstreken eetstandjes waar je smaken kan ontdekken waarvan je niet eens wist dat ze bestonden. 

Maar waar ik achteraf zwaar van onder de indruk was, was een Franse band: “San Salvador”…Six voix, Deux toms, Douze mains et un Tambourin. Je kan het een beetje vergelijken met “Lais” de gekende Belgische band die samenzang combineerde met folk. Ik heb Lais eens horen spelen in een kerk , en dat was zo mooi dat we er twee dagen knikkende knieën van hadden.

San Salvador was wat mij betreft nog adembenemender, waarschijnlijk omdat er ook nog drums in meespelen. En men bespeelt die grote Trom dan ook met de nodige intensiteit. Zo was er Eve de trommelaar, waarvan je de houten splinters zag wegvliegen tijdens het concert.Later hebben we zelfs die stokken gehandtekend meegekregen. 

Maar de samenzang was zo mooi, we kregen er een krop van in de keel, en ik besef dat ik wel twintig keer tegen mijn goeie vriend Marc heb verteld hoe mooi ik het wel vond. Verwacht je aan lange nummers van een minuut of Tien, want zachtjes wordt een lied opgebouwd om naar een climax toe te groeien. Het begint met samenzang maar het evolueert samen met het tromgeroffel naar een uitbarsting van een vulkaan, waarvan je koude rillingen krijgt.

Achteraf vertelden ze ons dat de rit naar Belgie wel heel raar was verlopen, ze waren in panne gevallen en zo waren ze wel heel lang onderweg. Ze hadden geen oog dichtgedaan. En al hadden ze dus kleine oogjes, muzikaal was het een concert waarvan je de tijd vergat en eigenlijk veel te kort was.
Muziek gaat veel te vaak over bekende namen, niet dat daar iets mis mee is; maar onbekend is onbemind en je mist er een heleboel door.

Want op hetzelfde moment was er een paar kilometer verder Fleetwood Mac, ook toch wel muziek vanuit mijn jeugd naar wie ik wel opkijk.

Maar geen haar op mijn hoofd die daar spijt van had. Tenslotte heb ik wat mij betreft een wereldband gehoord waarvan maar weinigen het bestaan van afweten.

Met dank aan 30CC en Danny Theuwis die de programmatie voor zijn rekening neemt en de wereldfeesten elk jaar weer omdoopt tot een zonnig festival. Al moesten we er dit jaar wel rukwinden van 90Km per uur bijnemen…Maar een kniesoor die daar over zeurt!

Tekst & Foto’s: Gieke Merckx.

www.atelier32.be

Portfolio: https://www.viewbug.com/member/giekemerckx

San Salvador.
San Salvador…Wereldfeesten…
San Salvador..30CC
Eve…Trom.
San Salvador…Bruul
Wereldfeesten…Leuven.
The Leader of the Band…San Salvador.
San Salvador..
EVE…San Salvador…

Meer artikels van deze auteur:

Weergaven: 87

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.