Read Time:2 Minute, 41 Second
Het lijkt de laatste tijd dat er een nieuw fenomeen is bijgekomen…Lichtfestivals of lichtshows!. Nog niet zo heel lang geleden in Gent, en nu in Brussel!. Maar is dat eigenlijk zo nieuw?
 
Ik herinner me nog levendig mijn jeugd in het landelijke Aarschot, een rustig stadje waar ik mijn jonge jaren heb doorgebracht. Daar was elk jaar een lichtfestival!: “de lichtjes van Aarschot”…Steevast op 15 Augustus op mijn verjaardag!
 
Elke Aarschottenaar stak dan kaarsjes aan van zodra het donker werd. Die werden dan strategisch neergezet op vensterbanken of in tuinen en dat was echt wel een adembenemend schouwspel.
 
Mijn ouders hebben me altijd wijsgemaakt dat die lichtjes voor mijn verjaardag waren en ik vond dat ook wel logisch, tenslotte was ik naar huidige normen een braaf manneke en het kattenkwaad dat ik op regelmatige basis uithaalde had altijd goede bedoelingen.
Jaren later toen de bubbel openbarstte en de waarheid aan het licht kwam bleek dat een veel diepere betekenis te hebben. Dat bleek al een eeuwenoude traditie te zijn om de pest te verjagen…Er zijn in Aarschot heel veel mensen aan de zwarte dood gestorven. Het feit dat er nu geen pest meer is heeft men dus te danken aan Aarschot waar de mensen eigenhandig met hun lichtjes de demonen van die tijd hebben verjaagd…..Ghostbusters!!.
 
Maar misschien dan nu iets over Het festival in Brussel?..
Ik ben ooit een keer naar Gent geweest , en eerlijk!: dat was toch wel een iets hoger niveau, maar misschien is dat geen eerlijke vergelijking. Brussel is op dat vlak beginnend en het was nu ook weer niet zo slecht . Er waren een twaalftal attracties en die lagen redelijk kort bij elkaar. Maar toch hebben we ze niet allemaal gevonden, iets betere info was toch wel gemakkelijker geweest.
 
We komen vaak in Brussel , en ik blijf het een fascinerende stad vinden, maar toch waren we een beetje teleurgesteld, we zijn meer gewoon van Brussel.
Maar dat betekend geenszins dat we volgend jaar niet meer zouden komen, daarvoor was het toch een te leuke dag..We hebben daar trouwens zo lekker gegeten!…alleen daarvoor zouden we al teruggaan….
 
En wie weet ga ik dit jaar op mijn verjaardag eens mee de pest verjagen in Aarschot en daarna pinten drinken in: ”Het Kasteeltje van Namen” , ik herinner me dat de waardin daar een warm hart had , en de pinten waren er koud…er zijn zelden betere combinaties..
 
Zie Foto’s:
 
Tekst: Gieke Merckx
Foto’s: Sonja Schepers & Gieke Merckx
Foto: @Sonja Schepers
Foto: @Gieke Merckx.
Foto: @Sonja Schepers.
Foto: Gieke Merckx.
Foto: @Sonja Schepers.
Foto: @Sonja Schepers.
Spielerei Foto: @Gieke Merckx.
Foto: @Sonja Schepers.
Foto: @Gieke Merckx.
Foto: @Sonja Schepers.

Meer artikels van deze auteur:

Weergaven: 230

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.