Read Time:3 Minute, 21 Second
Zinneke Parade
De Zinneke Parade in Brussel

We hadden de Zinneke’s Parade al een paar keer op een haartje gemist , maar dat kon niet blijven duren. Vooral omdat het maatschappelijk belang hier groot is , zo is de Parade een verwijzing naar de gehele diversiteit van een grootstad. Er is elk jaar een thema en dit jaar was dat:”Illegaal”.

 
Het thema past dus als een handschoen en heel de stad is betrokken, zo is de organisatie volledig in handen van ateliers, dansgroepen, scholen, verschillende buurten en als kers op de taart ook mensen met een mentale handicap.
 
Het Zinneke is een verbastering van: “De Zenne” die door Molenbeek en Anderlecht loopt en Brussel vrijwaarde van overstroming. een Zinneke is dus ondertussen een koosnaam voor mensen die in en rond Brussel wonen.
 
De deelnemers van de stoet vertrekken vanuit verschillende locaties, en trekken daarna door de ganse stad om daarna allemaal op de grote markt samen te komen. De diversiteit en het enthousiasme is echter hartverwarmend en je komt ogen tekort .
 
We spraken met één van de organisators ( een vriendelijke man uit Molenbeek ) die zo vol lof was en ons verzekerde dat alle jongeren die aan de parade meewerkten daar een jaar mee bezig waren en dat het een bonte maar hechte bende is.
 
Nochtans is deze stoet jong en is hij voor de eerste keer pas in 2000 van start gegaan, en daar hij maar om de twee jaar uit de startblokken schiet was het nu de Tiende editie…
 
En inderdaad, de passie druipt er bij iedereen vanaf, en dat komt omdat iedere groep er zijn eigen identiteit er heeft ingestopt , en die heel graag aan iedereen wil tonen.
Brussel is echt een toeristische pleister geworden , je hebt echt geen idee hoeveel Amerikanen, Spanjaarden of Japanners met open mond naar het spektakel kijken en ondertussen maar niet kunnen zwijgen over de toeristische troeven die Brussel heeft. Okee , van “Manneke Pis” hadden ze iets meer verwacht , ze hadden dat manneke iets groter ingeschat!
 
Het is dus wachten tot De Zinnekes Parade cultureel erfgoed wordt. Het is nu enkel nog wachten tot de Politiekers weer vlinders worden, en ze wat minder aan zichzelf en de partij denken, zodat we meer initiatieven zoals deze mogen begroeten.
 
We hebben dus met eigen ogen gezien dat de diversiteit van de jongeren een troef is, dat ze verbroederen met elkaar, en dat de alarmen des tijds die rechts al te graag in de verf zet niet altijd kloppen.
 
Brussel is een grootstad, en daar heb je altijd wel wat herrie en zijn er ook wel groeipijnen. Maar is dat in pakweg Antwerpen dan zoveel beter?..Klinkt daar ook niet de alarmkreet dat de drugkartels het daar hebben overgenomen?
 
We willen hier geen polemiek starten, want dat heeft geen enkele zin, de enige manier om het op te lossen is veel met elkaar praten, elkaar proberen te begrijpen en elkaar terug graag beginnen te zien. Tenslotte willen we allemaal hetzelfde en daar kunnen een paar individuen niets aan veranderen wat ze ook proberen.
 
Want aan de rand van de ravijn, groeien de mooiste bloemen!
 
Tekst & Foto’s: Gieke Merckx.
Twirling.
De Warrior.
Zinneke
Verwondering…
Thema: Illegaal.
Music Is my First Love…
Niet alle piraten noemen Piet!…
Dreaming..
The Postman Allway’s rings Twice..
Dromen zijn zelden bedrog
Greetings…With Love…
Zinneke.
 

Meer artikels van deze auteur:

Weergaven: 126

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.