Ik hoorde voor de eerste keer IKRAAAN op Studio Brussel een tijdje geleden, en ik was stomverbaasd. Er klonk daar iets waar ik de vinger totaal niet kon opleggen. Het klonk als Hip Hop maar dat was het niet , en er zat een soulgroove in en het was in het Nederlands!…

Maar naargelang je langer luisterde klonk het als een soort poëzie van een jongedame die haar ziel in de radio slingerde, het was donker en een beetje biografisch en ik was meteen verkocht.

Ietsje Later bleek dat Zwangere Guy haar bombardeerde tot een nieuwe ster in wording en eigenlijk kon ik hem geen ongelijk geven , ik zou het ook niet durven! 

En gisteren kwam IKRAAAN naar het depot, mijn favoriete tempel, het is zowat mijn tweede thuis maar als er een concert is in de foyer dan geef ik zelden thuis. Ik zit daar wel graag, maar enkel na een concert om samen met de vrienden over het concert te lullen met een biertje voor onze neus.
Hoe het komt weet ik niet, maar het is daar verboden om het licht aan te steken, en doen ze het toch dan staat dat zelden op de artiesten gericht. Het is een mysterie dat zijn gelijke niet kent..Loch Ness kan er een puntje aan zuigen.

Maar de drang om gisteren toch te komen was veel te groot, het was zoiets als bij “Sebastiaan de spin” die de drang voelde om een web te spinnen , maar wist dat er een groot gevaar heerste in de vorm van een mensenschoen. ook voor hem was de drang heel groot , hij wilde spinnen!… Hij heeft het trouwens niet overleefd!.

En toen kwam ze, met haar Dr Martens geïnspireerde schoenen waaronder een zool van wel tien centimeter pronkte , een witte jurk, een nauwsluitend lederen vestje keurig dichtgeknoopt en het begon.

Het begon trouwens met “Happy Pill” een song over iemand waarvan je denkt dat hij je gelukkig maakt maar eigenlijk voor geen meter deugt. 

IKRAAAN heeft nog maar 6 nummers, maar het zijn allemaal pareltjes, net voor ze begon had ze trouwens haar ziel open en bloot op de vloer gelegd en je mocht er naar kijken , aanraken was wel verboden.

En het feit dat ze dat in het Nederlands doet grijpt je nog meer naar de keel, ik heb het ook wel voor mensen die hun zwakheden durven tonen, die verstoppen zich niet en vaak is het ook een soort therapie .

Want IKRAAAN vertelde ons ook wel dat ze op mentaal vlak niet altijd gemakkelijk heeft gehad, maar dat het wel beter met haar ging. Ik moest meteen aan Selah Sue denken, een dame waar ik ook een boon voor heb en die vaak met dezelfde problemen worstelde.. 

Ze is ook heel stoer op het podium, ze kijkt je met grote ogen aan, en heel soms verschijnt er een lachje, waarmee ze wil duidelijk maken dat ze helemaal niet onzeker is. Wat we uiteraard meteen ( ? ) geloven .
Maar ze heeft de wind in de zeilen, en ik kijk er naar uit om ze op het ene of andere festival bezig te zien…

Het concert was veel te snel voorbij , we weten het, ze heeft nog maar zes songs , maar ze mocht ze gerust drie maal na mekaar gezongen hebben, geen haan die daar naar gekraaid ging hebben.

En wil je ze aan het werk zien, dan kunnen mijn stadsgenoten ze ook nog bezig horen ( en zien ) op het BURN festival in Leuven.. Ik heb mijn startblokken al onder het stof vandaan gehaald.

EP: Happy Pill. ( Net uit! ).
Zang: IKRAAAN HAYI……DJ: Sarah.

Tekst & Foto’s: Gieke Merckx.

IKRAAAN HAYI
IKRAAAN Hayi
IKRAAAN HAYI

Meer artikels van deze auteur:

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: